Opleiding

“Vaccineren: alleen samen lukt het”

De ervaring van specialist ouderengeneeskunde Lyan de Roos

 Lyan-de-Roos.jpg

 

Eindelijk was het zover, 6 januari ging in ons land de vaccinatietrein rijden. Onder het toeziend oog van de pers en minister De Jonge stonden we in de schijnwerpers in Veghel. Op diverse locaties van onze zorginstelling brak vorig jaar maart in alle hevigheid corona uit. Wat volgde is inmiddels bekend. Veel verlies, verdriet en een totale ommekeer in ons zorgstelsel en onze zorginstellingen.

Alleen samen krijgen we er grip op, dat was en is de kern van het bestrijden van COVID-19. Samen, met het in acht nemen van heel veel maatregelen. Maar ook samen in de zin van een vaccin dat ons moet helpen onze immunologische afweer snel en beter in stelling te brengen gaandeweg 2021. Vol vertrouwen in de wetenschap, liet ik mij dan ook op 6 januari vaccineren in de hoop dat velen gaan volgen. Om samen beter beschermd te zijn tegen de aanvalskracht van coronavirussen, in alle variaties die er inmiddels zijn. En met de hoop dat we gaandeweg dit jaar weer terug kunnen naar het oude normaal van voor februari 2020. Dat we elkaars nabijheid weer kunnen opzoeken, ook in de ouderenzorg. We dromen ervan.

Op 18 januari mochten we onze ouderen op de zorglocaties van Brabantzorg, die onder behandeling van een specialist ouderengeneeskunde staan, gaan vaccineren. Na een week keihard werken door een heel team met vele schakels, is het gelukt om meer dan 1.300 cliënten op een goede manier de eerste prik te geven. Als specialist ouderengeneeskunde ben ik onder de indruk van wat een prik betekent en hoeveel menskracht er feitelijk in die prik zit.

Ook voor het vaccineren geldt het sleutelwoord: alleen samen lukt het. Door intense samenwerking lukt het de schakels te vinden die leiden tot het toedienen van de prik. De onzekerheid die we hebben gevoeld na de mediaberichten uit Noorwegen (een dag voor we gingen starten op 18 januari), hebben we gedeeld met collega specialisten ouderengeneeskunde. Gelukkig hebben we na het vaccineren van meer dan 1300 cliënten tot dusver nog geen complicaties gezien. Het vertrouwen in de werking van het vaccin is groot. Laten we dat vertrouwen houden en hopen op een snelle doorreis van de vaccinatietrein. Zodat we na de zomer kunnen zeggen: “We hebben het samen gedaan en kunnen weer samen voort. Zonder alle beperkende maatregelen en met herwonnen kwaliteit van leven en zorg.”


Lyan de Roos
Specialist ouderengeneeskunde bij BrabantZorg