App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

Van de redactie

Een stap in het diepe

Martin van Leen

vLeen.jpg

Het is zover. De eerste digitale versie van het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde (TvO) is beschikbaar. Hiermee is het tijdperk van een papieren versie voorbij. In de laatste jaren hebben we als redactie hard gewerkt aan de totstandkoming van een blad dat qua inhoud voldoet aan het wensenpatroon van de grote en zeer diverse groep van specialisten ouderengeneeskunde. Na een lange zoektocht naar een juiste lay-out voor het digitale tijdschrift is er gekozen voor de vorm die u nu op uw scherm ziet. Met simpele kliks kunt u door het gehele tijdschrift surfen en aan het eind van elk artikel ziet u een korte inhoudsopgave, om u desgewenst naar een volgend artikel te leiden.

Een voordeel van een digitaal tijdschrift is dat er met andere media gecommuniceerd kan worden. 
U vindt bijvoorbeeld in de bijdragen hyperlinks naar artikelen, die de onderbouwing van het gepubliceerde artikel kunnen verbeteren. Niet alleen platte tekst is mogelijk, maar ook het plaatsen van filmpjes bestaat tot de mogelijkheid. Al met al zal dit de lay-out en inhoud volgens de redactie doen verbeteren. Wilt u toch een papieren versie van één of meerdere artikelen? U kunt ieder artikel printen of delen door een van de buttons te gebruiken die onderaan het artikel staan (Deel dit artikel). Is het tijdschrift alleen voor specialisten ouderengeneeskunde? Nee. Mede doordat we nu overgegaan zijn op een digitale versie is het tijdschrift via de website van Verenso toegankelijk voor iedereen die zich bezighoudt met de ouderenzorg en -geneeskunde.

Deze nieuwe ontwikkeling biedt ons de mogelijkheid om nog eens goed te kijken wat we met het tijdschrift willen bereiken. Het tijdschrift is in eerste instantie bedoeld om de (wetenschappelijke) kennis van de specialisten ouderengeneeskunde te versterken. Hiervoor tracht de redactie artikelen te selecteren die een goede wetenschappelijke basis hebben. Maar ook willen we jonge en/of onervaren auteurs de gelegenheid geven om de eerste, vaak moeilijke, stappen te zetten voor het schrijven van artikelen. De redactie probeert voor deze doelgroep een ondersteunende partij te zijn.

Behalve wetenschap staat de actualiteit van gezondheidsontwikkeling op ons netvlies. Dit kan leiden tot discussies met auteurs of binnen een groep lezers. Als redactie willen we deze discussies een plaats geven in ons tijdschrift, waarbij we de bijdragen zo neutraal mogelijk beoordelen. Als redactie willen we graag een grotere interactie met de lezers stimuleren. Een eerste aanzet hiervoor is dat u gebruik kunt maken van het commentaarformulier dat onder elk artikel beschikbaar is.

Voor kopij zijn we afhankelijk van auteurs. Ik ben er van overtuigd dat er binnen onze doelgroep van specialisten ouderengeneeskunde veel diverse kennis is, die nu helaas niet breed gedeeld wordt. Ik daag deze deskundigen dan ook uit om de pen op te pakken en artikelen in te sturen. Mocht u hulp wensen bij het opstellen van een bijdrage, dan kunnen de redactieleden u daarbij ondersteunen.

Ik daag de deskundigen dan ook uit

om de pen op te pakken en artikelen in te sturen


Een grote stap in het diepe. Zo voelt deze eerste versie. Hebben we het juiste format? Moet de inhoud anders? Deze digitale ontwikkeling roept veel vragen op. Om voor de specialisten ouderengeneeskunde en andere lezers tot een zo optimaal mogelijk blad te komen, zijn we afhankelijk van reacties en ideeën die tot de verbetering van de inhoud van het tijdschrift kunnen leiden. Schroom niet deze aan ons te melden. U kunt dit doen door een e-mail te sturen naar redactie@verenso.nl of naar de hoofdredacteur.

Ik wens u veel leesplezier en kijk uit naar uw reactie.

Auteur(s)

  • Drs. Martin W.F. van Leen
Reacties
PDF
Genereer PDF document