App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

Uitgelichte bij- en nascholing

De nascholingsinstituten Boerhaave, GERION, Leerhuizen Palliatieve Zorg, PAO Heyendael en Wenckebach UMCG bieden u de Leergang ouderengeneeskunde aan. Dit is een gezamenlijk initiatief met Verenso. Daarnaast heeft Verenso met ingang van 2015 met Medilex de afspraak dat u als specialist ouderengeneeskunde 10% korting krijgt op de deelnemersprijs voor cursussen van Medilex die in deze rubriek zijn opgenomen.

In deze rubriek vindt u een selectie van geaccrediteerde bij- en nascholing,

Specifiek voor de specialist ouderengeneeskunde.


15 september

Mondzorg bij kwetsbare ouderen. Hoe zorgt u voor goede mondzorg bij ouderen? (Medilex)

Veel ouderen zijn afhankelijk van u als het gaat om de mondgezondheid. Leer hoe u structureel zorgt voor een goede mondzorg bij uw cliënt! Tijdens de landelijke studiedag behandelen deskundige sprekers onder meer de volgende onderwerpen: 

  • Wat zijn de gevolgen van een ongezonde mond? De relatie tussen mondgezondheid en de algehele gezondheid bij ouderen.
  • Hoe signaleert u veelvoorkomende mondaandoeningen? Algemene tandheelkundige kennis.
  • Toezicht van de Inspectie - de Richtlijn mondzorg voor kwetsbare ouderen.
  • Welke invloed hebben voeding en medicijnen op de mondgezondheid?

www.medilex.nl/mondzorgouderen

17 september

Noodgedwongen? Van Wet BOPZ naar Wet Zorg en dwang en Wet verplichte ggz (Medilex)

Update uw kennis over de wetgeving rondom vrijheidsbeperking en dwang. Laat u als zorgprofessional informeren over de Wet Bopz, Wet Zorg en dwang en Wet Verplichte ggz. Onder leiding van dagvoorzitter Rembrandt Zuijderhoudt, psychiater en jurist, komen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Wanneer is er sprake van (on)vrijwilligheid, bereidheid en verzet?
  • Dwang en vrijheidsbeperking - wie neemt de beslissing?
  • Interne en externe rechtspositie van de cliënt.
  • Stand van zaken wetsvoorstellen Zorg en dwang en Verplichte ggz.

www.medilex.nl/BOPZ

18 september

Basiscursus Operatieve technieken (PAO Heyendael) In de dagelijkse praktijk wordt u met enige regelmaat geconfronteerd met aandoeningen die met een eenvoudige chirurgische ingreep te behandelen zijn. Het betreft bij voorbeeld een wond, abces of een oppervlakkige tumor. In deze hands-on training brengen ervaren artsen u in korte voordrachten de benodigde theorie bij over operatieve technieken waarna u vervolgens onder begeleiding de gelegenheid krijgt de diverse technieken te oefenen.

www.paoheyendael.nl/bot1sep2015

18 september

Basiscursus electrocardiografie  (Boerhaave nascholing)

De electrocardiografie is inmiddels een eeuw oud, maar desondanks is het in vrijwel onveranderde vorm nog steeds een van de hoekstenen van de cardiologische diagnostiek. Ook buiten het ziekenhuis speelt de beoordeling van het ECG, zowel bij keuringen als bij evaluatie van klachten, voor de opsporing van hartafwijkingen een belangrijke rol. Mede door het non-invasieve karakter van het onderzoek worden hiervoor dagelijks vele ECG’s gemaakt. Maar is altijd duidelijk waarnaar gekeken moet worden? Is het normaal of afwijkend en vooral: wat is de consequentie voor de verdere diagnostiek en het beleid? Kortom, allemaal vragen over de doelmatigheid en doelgerichtheid van het laten maken en de beoordeling van het ECG. De beoordeling van het ECG is een vaardigheid die meestal niet als basisleerstof wordt aangeboden. Voor degenen die de grondbeginselen wel kennen, is het zinnig deze kennis op te frissen en met enige regelmaat te oefenen.

Deze praktische, eendaagse cursus over de beoordeling van het ECG is bedoeld om op interactieve en intensieve manier uw kennis en vaardigheden op peil te brengen. Een e-learning module in de vorm van een pre- en een posttoets wordt u aangeboden. Het maken hiervan is een essentieel en verplicht onderdeel van de cursus. De cursus is geschikt voor iedereen die meer van ECG’s wil weten. Onder deskundige begeleiding zal geoefend worden aan de hand van relevante casuïstiek, waarbij een ieder de kans krijgt de geactualiseerde of zojuist verworven kennis en vaardigheden in praktijk te brengen.

https://www.boerhaavenascholing.nl/pages/Boerhaave/Agenda?groups=6

18 september
2 en 16 oktober
6 november en
4 december

5-daagse Geriatrische Revalidatie (GERION)

Verdieping van de kennis en vaardigheden op het gebied van geriatrische revalidatiezorg.

http://www.gerion.nl/

18 september
16 oktober
13 november
11 december en 
15 januari 2016

 

AAN DE SLAG- Specialist ouderengeneeskunde en huisarts samen sterk voor kwetsbare ouderen thuis (GERION)

Een unieke en uitdagende cursus voor specialisten ouderengeneeskunde die in samenwerking met de huisarts een sterke medische zorg voor kwetsbare ouderen thuis en in het verzorgingshuis voor nu en in de toekomst willen realiseren.

http://www.gerion.nl/

24 september

Vorderingen specialist ouderengeneeskunde (Boerhaave nascholing)

24 september is het weer zover! DE kans om u weer breed bij te scholen in de nieuwe ontwikkelingen in ons prachtige vak.
Bent u ook benieuwd naar de toekomst van de ouderenzorg en uw rol daarin? En worstelt u ook regelmatig met polyfarmacie; moet er wat bij of kan er wat af? En bij wegrakingen; wat is uw aanpak? Hoe gaat u om met Clostridium difficile infecties in uw huis? Hoe is uw kennis van KNO problematiek? Test uw kennis in een quiz! En tenslotte, ethische en juridische kwesties rond het levenseinde, drie deskundigen nemen u mee in de afwegingen die u moet maken. Kortom, wij presenteren u een boeiend programma met gerenommeerde sprekers en zien u graag op 24 september in het LUMC.

https://www.boerhaavenascholing.nl/pages/Boerhaave/Agenda?groups=6

24 september

Pijn en last bij colon-rectale carcinomen (PAO Heyendael)

Per avond zal er een tumorsoort aan bod komen. Er wordt een korte update gegeven over vóórkomen, diagnostiek en behandeling. Daarna worden de gevolgen en de behandeling van de tumor besproken. Tijdens de avonden wordt duidelijk dat de gevolgen van tumoren verder reiken dan uw eigen vakgebied. De vakoverstijgende kennis versterkt het begrip voor de noden van uw patiënt, maar geeft ook inzicht in de problematiek waarmee uw collega’s zich bezig houden en is in het belang van multidisciplinaire samenwerking.

http://www.paoheyendael.nl/nl/bij-en-nascholing/

25 september
9 oktober
16 oktober
30 oktober en
13 november

 

De ouderenarts, de huisarts en de patiënt met een verstandelijke beperking (GERION)

Een cursus voor specialisten ouderengeneeskunde en huisartsen die structureel werkzaam zijn in de VG-sector.

http://www.gerion.nl/

1 oktober

iPrevent Symposium IPC cases & controversies (PAO Heyendael)

Dit is het eerste Interactieve iPrevent Symposium met infectiepreventie casussen en discussies en wordt georganiseerd ter gelegenheid van de afscheid van Leo Ummels als deskundige infectiepreventie in het Radboudumc en als begin van een terugkomend iPrevent event.

http://www.paoheyendael.nl/nl/bij-en-nascholing/

2 oktober

Noviteitencolleges ouderengeneeskunde: Farmacologie en Cardiologie (PAO Heyendael)

Tijdens een tweeluik noviteitencolleges gaan we dieper in op recente ontwikkelingen binnen de zorg en het zorgaanbod die van invloed zijn op de (mogelijkheden voor de) oudere patiënt. U wordt op de hoogte gebracht van recente, wetenschappelijk gefundeerde, ontwikkelingen en gaat in discussie met de inleiders over de toepassingsmogelijkheden binnen uw praktijk. Elk blok duurt één dagdeel.

http://www.paoheyendael.nl/nl/bij-en-nascholing/

14 oktober

Nieuwe behandeling herseninfarct voorkomt invaliditeit (Boerhaave nascholing)

Kleinschalige avondcursus
Intraveneuze trombolyse is lang de enige bewezen effectieve behandeling geweest voor patiënten met een acuut herseninfarct, mits toegediend binnen 4,5 uur na ontstaan van de klachten. Recent hebben meerdere studies laten zien dat het verwijderen van een stolsel door middel van een intra-arteriële behandeling, mits uitgevoerd binnen 6 uur na het ontstaan van de klachten, de uitkomst voor patiënten met een acuut herseninfarct sterk verbetert. Hier ligt een belangrijke rol voor de huisarts, specialist ouderengeneeskunde. In deze cursus komen zowel de intraveneuze als de intra-arteriële behandeling van het acute herseninfarct aan bod, waarbij wij de resultaten van de recente studies zullen bespreken. Ook informeren wij u over de indicaties en contra-indicaties voor beide behandelingen. Wij presenteren deze behandelingen aan de hand van casuïstiek uit de klinische praktijk en we gaan in op de vraag: wat is de indicatie en argumentatie met betrekking tot het wel of juist niet insturen door de huisarts en specialist ouderengeneeskunde. Wij nodigen u tevens van harte uit om een kijkje te nemen op het binnenkort te openen nieuwe STROKE-centrum. Tot slot bieden wij de gelegenheid om ‘in vivo’ de meest gebruikte intra-arteriële methode, de stentrieval methode, toe te passen op flowmodellen.

https://www.boerhaavenascholing.nl/pages/Boerhaave/Agenda?groups=6

20 oktober

Over- en uitbehandeld. Passende zorg in de laatste levensfase (Medilex)

Weet welke mechanismen leiden tot overbehandeling en zorg voor een waardig levenseinde voor uw patiënt.  Gerrit van der Wal, oud inspecteur-generaal van de IGZ, en voorzitter van de stuurgroep 'Passende zorg in de laatste levensfase' leidt op 20 oktober het landelijke congres 'Over- en uitbehandeld'.

  • Welke mechanismen leiden tot overbehandeling en hoe bent u hierop attent?
  • Wie heeft de regie in de laatste levensfase?
  • Hoe gaan we van 'doen' naar 'laten'?
  • Een zorgvuldige afweging maken met de patiënt - aangrijpingspunten voor een goed gesprek
  • Het nut van ondersteuning en intervisie

www.medilex.nl/overbehandeling

30 oktober
18 november

Masterclasses ‘Palliatieve Zorg 1 en Palliatieve Zorg 2’ (Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg)

Het verlenen van palliatieve zorg is een belangrijk en vaak voldoening gevend aspect van het dagelijks werk van de huisarts. In de palliatieve zorg komen vele aspecten in onderlinge samenhang aanbod. Te denken valt aan symptoomverlichting, de spirituele en de psychosociale domeinen.  Besluitvorming en ethische dilemma’s vragen om zorgvuldige communicatie met patiënt, naasten en andere hulpverleners, waarbij respect voor de eigenheid van en waar mogelijk de eigen regie bij de patiënt belangrijk zijn. Organisatie van de zorg, samenwerking en anticiperend handelen - vaak vervat in de term ‘advance care planning’ - zijn essentiële kernkwaliteiten bij het verlenen van palliatieve zorg. Maar ook thema’s zoals ‘hoe houden we het vol als professional  in die situaties waar verwachtingen van patiënten en naasten botsen met onze eigen grenzen en met wet- en regelgeving’, zijn relevant.

In de twee Masterclasses Palliatieve Zorg voor artsen en verpleegkundigen niveau 5 komen alle genoemde aspecten in hun onderlinge samenhang aan bod.  Elke Masterclass bestaat uit 1 dag. De Masterclasses zijn desgewenst ook los te volgen. 

• Masterclass 1 (30 oktober) besteedt vooral aandacht aan symptoomverlichting, besluitvorming en ondersteuning. 
• In Masterclass 2 (18 november) staan communicatie, zingeving en organisatie centraal.

http://www.leerhuizenpalliatievezorg.nl/agendaLijst.html

2 t/m 5 november en 
11 december

Multidisciplinaire Masterclass Teaching the teacher (Leerhuizen Palliatieve Zorg)

Training in het omzetten van ervaring in palliatieve zorg naar praktijkgerichte onderwijsvormen. Gericht op hulpverleners die de kennis, kunde en kunst moeten verstaan om de kwaliteit van de palliatieve zorg verder door te ontwikkelen voor de collega’s en de organisaties waarin zij werkzaam zijn.
In deze cursus gaat het niet zozeer om de inhoudelijke aspecten als wel om de speciale manier waarop palliatieve zorg onderwijskundig vorm kan krijgen. Deze multidisciplinaire cursus vertrekt vanuit het learning style model van David Kolb. Deze cursus is zeer relevant voor artsen, gespecialiseerde verplegenden en geestelijk verzorgers die de Masterclass Palliatieve zorg, de Masterclass spiritualiteit of een Kaderopleiding Palliatieve zorg hebben gevolgd.

http://www.leerhuizenpalliatievezorg.nl/agendaLijst.html

5 november

Pijn bij dementie (PAO Heyendael)


http://www.paoheyendael.nl/nl/bij-en-nascholing/

5 november

Kaderopleiding Palliatieve Zorg (GERION)

De Kaderopleiding Palliatieve Zorg wil de deskundigheid van artsen met betrekking tot palliatieve zorg vergroten, zodat zij in staat zijn patiënten goede zorg te bieden en andere zorgverleners op dit gebied te ondersteunen door het geven van informatie of adviezen en het verzorgen van scholing. Een opleiding voor huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, artsen voor verstandelijk gehandicapten en medisch specialisten die palliatieve zorg verlenen. 

Aanmelden via www.gerion.nl
Organisatie: De Afdeling Huisartsgeneeskunde (AMC) in Amsterdam en GERION (VUmc) in samenwerking met het NHG.

http://www.gerion.nl/

5 november

Praktijkgerichte preventie en aanpak van infectie-uitbraken in zorginstellingen (Boerhaave Nascholing)

 

De voorliggende Boerhaave cursus is afgeleid van de eerdere meerdaagse cursus ‘Uitbraken van infectieziekten in zorginstellingen: preventie en beheersing’. Belangrijk verschil met de vorige cursus is niet alleen het feit dat de cursus is teruggebracht naar een eendaagse cursus, maar ook dat naast de doelgroep specialisten ouderengeneeskunde een belangrijke doelgroep is toegevoegd, namelijk de huisartsen met patiënten in verzorgingshuizen.

In deze cursus ligt veel nadruk op concrete praktijkgerichte problemen, waarbij er veel ruimte zal zijn voor kennisoverdracht en het uitwisselen van ervaring. Na elke voordracht met kennisoverdracht zullen u vragen voorgelegd worden met behulp van stemkastjes over onder andere beleidskeuzes waarbij volop ruimte voor discussie zal zijn. Naast het praktijkgerichte stappenplan dat aan het eind van de cursus uitgereikt zal worden, biedt deze cursus u een veelheid aan andere nuttige handvatten voor de preventie en aanpak van de meest voorkomende infectie-uitbraken in zorginstellingen, handvatten waar u de volgende dag, in de praktijk, gelijk mee aan de slag kunt.

https://www.boerhaavenascholing.nl/pages/Boerhaave/Agenda?groups=6

10 november

Het onverklaarde verklaard! Effectieve behandeling van patiënten met onverklaarde lichamelijke klachten (Medilex)

Wegens aanhoudende belangstelling wordt de studiedag ‘Het onverklaarde verklaard!’ herhaald. Onder leiding van dagvoorzitter Netty Versloot (psycholoog en oprichter Winnock) worden diverse onderwerpen behandeld:

  • Hoe geeft u een goede en concrete uitleg die aansluit bij beleving en angsten van de cliënt?
  • Hoe vertaalt u de nieuwste inzichten naar uw dagelijkse praktijk?
  • Hoe kunnen de specialist ouderengeneeskunde, de huisarts en psychiater beter en effectiever samenwerken?

www.medilex.nl/onverklaard

12 november

Kinder- en ouderenmishandeling (Boerhaave nascholing)


https://www.boerhaavenascholing.nl/pages/Boerhaave/Agenda?groups=6

12 & 13 november

Masterclass Levinas, de weg naar het best mogelijke helpen (Leerhuizen Palliatieve Zorg)

We beginnen de eerste dag met het mensbeeld volgens Levinas. Tegelijk worden met dat mensbeeld de voorwaarden van verantwoordelijk handelen geschetst, te weten: menselijk genieten, kwetsbaarheid, appèl en denken. Vervolgens wordt uitvoerig toegelicht, met alledaagse voorbeelden, wat ‘appèl’ betekent. Daarmee wordt, op grond van de ervaring, duidelijk gemaakt dat een mens ten diepste een ethische gevoeligheid voor anderen is. Dit ‘appèl’ van de (hulp vragende) ander zal het eerste en laatste houvast voor mijn helpen blijken te zijn. Die ander staat als het ware ‘boven de wet’, zodat eenieder, zonder absoluut te kunnen terugvallen op wat voor regels of normen dan ook, in elke ethische situatie zelf moet beslissen hoe te handelen. Kookboekhulpverlening is dus uit den boze.

Op de tweede dag wordt een analyse van de dagelijkse praktijk gegeven: geschetst wordt de weg naar het best mogelijke helpen, met daarbij alle complicaties en moeilijkheden.

http://www.leerhuizenpalliatievezorg.nl/agendaLijst.html

17 november

 

 

 

 

 

 

 

 

 


20 november

Samenwerken met mantelzorgers van mensen met dementie – praktische handvatten voor beroepsmatige ondersteuning (Medilex)

Dementie is een sluipend gevaar. Het treft niet alleen degene met de ziekte maar ook de naasten om hen heen. De zorg voor mensen met dementie is ingewikkeld en het maakt dat overbelasting van mantelzorgers op de loer ligt. Hoe begeleidt en ondersteunt u mantelzorgers om het welzijn van mensen met dementie te waarborgen? Op deze dag komen de volgende thema’s aan bod:

  • Hoe komt u in contact met de mantelzorger? Een ecogram maken van het sociale netwerk
  • De fasen van dementie aan de mantelzorger uitgelegd – waar moet u rekening mee houden?
  • Met welke mantelzorger bespreekt u de zorg van iemand met dementie? Over de Privacywet en de WGBO
  • Hoe handelt u bij overbelasting van de mantelzorger?
  • Van thuis naar verpleeghuis – hoe betrekt u de mantelzorgers van bewoners met dementie?

http://medilex.nl/congressen/mantelzorgdementie/congres

Werken met wilsonbekwamen en hun vertegenwoordigers. Theorie en praktijk (Medilex)

Wat zijn de criteria voor het beoordelen van wilsonbekwaamheid? En wat zijn de kwaliteitseisen waaraan een vertegenwoordiger moet voldoen? U weet na deze studiedag meer over:

  • De actuele wetgeving met betrekking tot curatele, bewindvoering en mentorschap.
  • Het levenstestament en de volmacht als alternatief voor bewind.
  • Wie wilsonbekwaamheid beoordeelt en welke criteria er zijn voor beoordeling.
  • Hoe de kwaliteit van vertegenwoordigers kan worden geborgd.

www.medilex.nl/wilsonbekwamen

4 december

Noviteitencolleges Ouderengeneeskunde: Parkinson, Oogheelkunde en techniek (PAO Heyendael)

Tijdens een tweeluik noviteitencolleges gaan we dieper in op recente ontwikkelingen binnen de zorg en het zorgaanbod die van invloed zijn op de (mogelijkheden voor de) oudere patiënt. U wordt op de hoogte gebracht van recente, wetenschappelijk gefundeerde, ontwikkelingen en gaat in discussie met de inleiders over de toepassingsmogelijkheden binnen uw praktijk. Elk blok duurt één dagdeel.

http://www.paoheyendael.nl/nl/bij-en-nascholing/

17 december

Pijn en last bij zeldzame tumoren  (PAO Heyendael)

Per avond zal er een tumorsoort aan bod komen. Er wordt een korte update gegeven over vóórkomen, diagnostiek en behandeling. Daarna worden de gevolgen en de behandeling van de tumor besproken. Tijdens de avonden wordt duidelijk dat de gevolgen van tumoren verder reiken dan uw eigen vakgebied. De vakoverstijgende kennis versterkt het begrip voor de noden van uw patiënt, maar geeft ook inzicht in de problematiek waarmee uw collega’s zich bezig houden en is in het belang van multidisciplinaire samenwerking.

http://www.paoheyendael.nl/nl/bij-en-nascholing/

20 december

Levenseinde en rouw bij mensen met een verstandelijke beperking. Handvatten voor communicatie, palliatieve zorg en rouwverwerking (Medilex)

Senioren met een verstandelijke beperking hebben extra zorg en aandacht nodig wanneer ze te maken krijgen met ziekte, het naderende levenseinde, verlies en rouw. Door hun beperking kunnen zij zich niet altijd goed uiten. Hoe maakt u het levenseinde bespreekbaar? Welke rol speelt u bij het nemen van beslissingen rondom het levenseinde? En hoe signaleert u pijn bij uw oudere cliënt met een verstandelijke beperking? Dagvoorzitter Jolien van der Kooij, werkzaam in de uitvaartbranche, en andere deskundige sprekers zoals Marijke Tonino, arts voor verstandelijk gehandicapten en hospice-arts, gaan onder meer in op de volgende onderwerpen:

  • Het signaleren en behandelen van pijn bij ouderen met een verstandelijke beperking.
  • Ethische dilemma’s in de palliatieve fase.
  • Advance care planning – beperkingen, dilemma’s en keuzes vroegtijdig bespreken.
  • Rituelen rond afscheid nemen en creatieve werkvormen rond rouw en verlies

www.medilex.nl/levenseindevb

Reacties
PDF
Genereer PDF document