App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

Van de redactie

Oud en Nieuw

Martin van Leen

vLeen.jpg

We zijn alweer gekomen aan het einde van 2015. Als redactie hebben wij zo aan het einde van het jaar het tijdschrift geëvalueerd en volgens ons is de grote verscheidenheid aan artikelen de basis voor een geslaagd jaar. Voor volgend jaar staan er weer zes gevarieerde edities gepland. Ook zullen er enkele wijzigingen worden doorgevoerd, maar daarover straks meer.

Naast de vertrouwde vaste rubrieken en columns zijn er in dit nummer weer mooie externe bijdragen te lezen. Zo beschrijft Anja Jonkers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het beleid van de inspectie uit het verleden, het heden en in de toekomst. Associate lector multimorbiditeit Robbert Gobbens beschrijft in zijn artikel het gehouden onderzoek ten aanzien van de prevalentie van fragiliteit bij ouderen die in een woonzorgcentrum verblijven, over de grote groep kwetsbare ouderen in woonzorgcentra, waaronder cliënten met een ZZP VV 1, 2 of 3.

Meten is weten. Maar hoe meten we pijn bij ouderen? Sandra Zwakhalen et al presenteren de uitkomsten van een internationaal onderzoek over  het gebruik van (inter)nationale richtlijnen en meetinstrumenten bij pijn. Medicatie bij kwetsbare ouderen blijft een belangrijk aandachtsgebied voor ouderen. Wanda Rietkerk beschrijft een onderzoek naar medicatieanalyses in de eerste lijn door cliënt, huisarts, apotheker en specialist ouderengeneeskunde. Ook treft u in deze uitgave een casusbespreking en een CAT over medicatieproblemen aan.

Dan de veranderingen in 2016. Na jarenlang trouwe dienst nemen Jacobien Erbrink en Lonneke Schuurmans afscheid als redactielid. Door hun drukke werkzaamheden zijn zij helaas niet meer in staat als redactielid te participeren. In dit nummer daarom de laatste bijdrage van Lonneke Schuurmans; Ouderengeneeskunde 2.0. Gelukkig blijft Jacobien Erbrink in 2016 nog verbonden aan de column Tussen Droom en Daad. Namens de redactie bedank ik hen hartelijk voor hun jarenlange inzet en bijdragen.

De afgelopen periode zijn de redactie en het bureau van Verenso veelvuldig benaderd met verzoeken van derden voor het plaatsen van uitingen over scholing/symposia/congressen. Verenso heeft als beleid geen aankondigingen te publiceren van scholing/symposia/congressen in de Verenso Nieuwsbrief en/of op haar websites. De Leergang Ouderengeneeskunde was hier tot op heden een uitzondering op. Omdat het naar de aanvragers niet te rechtvaardigen is dat wij hun aanbod niet plaatsen als we de Leergang Ouderengeneeskunde blijven hanteren, is besloten om met ingang van 1 januari 2016 te stoppen met het plaatsen van de rubriek Leergang Ouderengeneeskunde (Uitgelichte bij- nascholing) in het tijdschrift.

De redactie van het tijdschrift ontvangt graag artikelen van aanstormend talent. Om dit te stimuleren stelt zij met ingang van 2016 een prijs in voor een debuterende auteur: Dé TvO-pen. De redactie beoordeelt de gepubliceerde artikelen gedurende het jaar op de volgende criteria:

  • (Eerste) auteur publiceert voor het eerst in het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde
  • De bijdrage is origineel en vernieuwend voor ons vakgebied
  • Het artikel (of het nu wetenschappelijk of opiniërend is)  is goed geschreven

In het eerste nummer van 2017 wordt de winnaar bekend gemaakt.

Ook in 2016 zullen wij ons inzetten om mooie, gevarieerde nummers van het tijdschrift tot stand te brengen, met als basis de vaste rubrieken en columns. Mocht u een bijdrage willen leveren dan ontvangen wij die graag. De redactie beoordeelt uw bijdrage en zo nodig wordt u ondersteund bij het tot stand brengen van een plaatsbaar artikel.

Rest mij u namens de redactie een gezond, Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde lezend, 2016 toe te wensen.

Auteur(s)

  • Drs. Martin W.F. van Leen, specialist ouderengeneeskunde en hoofdredacteur
Reacties
PDF
Genereer PDF document