App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

Woord voorzitter

Koers

Nienke Nieuwenhuizen

AfbVZ.png

Het is eind november en in Den Bosch verzamelen zich specialisten ouderengeneeskunde en aios ouderengeneeskunde voor de algemene ledenvergadering en het Verenso najaarscongres. Het enigszins vroege uur van de algemene ledenvergadering heeft geen negatieve invloed op de hoeveelheid aanwezigen, maar lijkt juist een positieve energie te geven. Er volgt namelijk een energieke vergadering waarin kritische vragen worden gesteld en er op constructieve wijze meegedacht wordt over de koers van Verenso.

Die koers van Verenso is wel duidelijk; de specialist ouderengeneeskunde in positie brengen om optimaal functioneren en kwaliteit van leven voor onze doelgroep te bereiken, onafhankelijk van de verblijfplaats. Hoe die positie er in dit veranderende veld er precies uit zal gaan zien is minder helder, en is afhankelijk van de regionale ontwikkelingen en de doelgroep waar die specialist ouderengeneeskunde zijn diensten aan verleent. Tegelijkertijd maken landelijke ontwikkelingen dat er andere eisen gesteld gaan worden aan onze manier van werken. Steeds vaker zal ook de specialist ouderengeneeskunde zich meer moeten verantwoorden voor zijn gewerkte uren en het bereikte resultaat. Met de GRZ als voorbeeld kunnen we een aantal scenario’s beschrijven over wat veranderingen van financiering kan betekenen. Maar een duidelijk doel kunnen we niet vastzetten. Daarvoor zijn er nog teveel onzekerheden en zijn we afhankelijk van de andere spelers in het veld; politiek, verzekeraars, gemeentes, huisartsen en ActiZ. De koers is dus uitgezet maar zullen we, afhankelijk van wat we tegen komen, wellicht moeten bijstellen. In ieder geval daar waar het gaat over financiering. Het zal een weg worden van gaandeweg ontwikkelen en bijstellen.

Waar we wel een vaste koers voor kunnen uitzetten is ‘kwaliteit en kennisdeling’. De laatste jaren is flink geïnvesteerd in de naamsbekendheid van zowel de specialist ouderengeneeskunde als van Verenso. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen. De specialist ouderengeneeskunde is niet langer meer de grote onbekende in de gezondheidszorg. We praten mee aan vele tafels. Nu is het tijd om meer en beter te laten zien wat we doen en waar de kwaliteit van ons werk uit blijkt. Dat wat we doen de basis is voor ‘goede zorg’. En vooral ook om het, daar waar mogelijk, nog verder te verbeteren. In basis zijn we tenslotte een wetenschappelijke vereniging. Dataverzameling is daarvoor een basisvoorwaarde. Net als een enigszins stabiele financiering voor de analyse van die data en het ontwikkelen van richtlijnen en handreikingen. Multidisciplinair, zoals wij gewend zijn.

Samen met academische netwerken en de opleidingen willen we een grote stap voorwaarts zetten in het openen van de ‘black box’ die de verpleeghuizen zijn. Basale epidemiologische vragen staan als eerste op het wensenlijstje van Verenso, omdat daarmee richting gegeven kan worden aan landelijk beleid. Want hoe kan de politiek keuzes maken als ze geen basiskennis heeft over de zorgvraag die er nu is. Laat staan over de zorgvraag die er aan komt. Ook in discussies over personeelssamenstelling en goede zorg is een basis aan informatie noodzakelijk voor enige verdieping in het debat. Met een goede basisstructuur kan er natuurlijk veel meer onderzoek gedaan worden. Ik blijf geloven in casuïstiekbeschrijvingen. Het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde is daar een ideaal platform voor en zouden we met zijn allen nog meer kunnen inzetten.

Het is nu eind december. Ik mag terugkijken op een mooie eerste termijn als voorzitter van Verenso. De drie jaar zijn voorbij gevlogen. Samen met Franz Roos en alle bureaumedewerkers hebben we hard, en ook heel plezierig, gewerkt en veel bereikt. Natuurlijk altijd met de hulp van vele specialisten ouderengeneeskunde die zich inzetten voor richtlijnen, handreikingen, deelname aan adviesgroepen, werkgroepen, projectgroepen en allerhande input geven voor het maken van beleid. Dank daarvoor! Verenso is namelijk niets zonder de individuele specialist ouderengeneeskunde die zich wil inzetten voor het algemeen belang van het vak en zijn patiënten!

2017 staat voor de deur. Een jaar vol veranderingen. Zoals al tijden het vakgebied in beweging is, is er nu binnen Verenso ook een beweging. Een deels hernieuwde raad van toezicht en een nieuwe directeur. Franz Roos gaat met pensioen en wij zullen het zonder zijn gedreven inzet moeten doen. We zullen, naast zijn kennis en bestuurlijke ervaring, zijn karakteristieke persoonlijkheid tijdens het werk gaan missen! Carrol Terleth volgt hem op. Ik heb er alle vertrouwen in dat Carrol, met hulp van de bureaumedewerkers, het schip van Verenso op koers zal houden. En daar waar nodig zal bijsturen. Uiteraard zal ik daarin ook mijn steentje bijdragen. Want in november is ook besloten dat ik de komende drie jaar nogmaals voorzitter mag zijn van Verenso. Ik vind dat een eer te mogen doen! Dank voor het vertrouwen. Ik zie u graag weer bij de komende algemene ledenvergaderingen!

Auteur(s)

  • Nienke M. Nieuwenhuizen, specialist ouderengeneeskunde
Reacties
PDF
Genereer PDF document