App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

Van de redactie

Een Leven Lang Leren

Martin van Leen

vLeen.jpg

‘Oud of the box’ is de slogan van het Verenso najaarscongres. Dromen, denken, durven en doen zijn de kernwoorden waarop de slogan is gebouwd. Het congres daagt sprekers uit om de deelnemers te voeden met nieuwe gedachten en ontwikkelingen binnen de ouderengeneeskunde.

Als redactie hebben we geprobeerd om een editie samen te stellen die aansluit op het congresthema. Dit nummer zoemt in op ontwikkelingen rond de wijze van opleiden, de kwaliteitseisen waaraan  een toekomstig specialist ouderengeneeskunde moet voldoen en de positionering van de specialist ouderengeneeskunde binnen het totale zorgaanbod voor ouderen. Er worden veel initiatieven door Verenso en de opleidingsinstituten ontwikkeld (zoals bijvoorbeeld het aioto-traject), met als belangrijkste doel het verhogen van de kwaliteit van leven voor kwetsbare ouderen.

In deze editie kunt u lezen over de basistheorieën waarop opleiden is gebaseerd. Daarnaast vindt u een terugblik op alle nieuwe ontwikkelingen die in de opleiding zijn doorgevoerd en nemen wij u mee in de ontwikkeling zijnde opleidingseisen. Opleiden is de start van een carrière. Daarna begint een periode van werken, leren, implementeren en evalueren. Dit is een continu proces. U kunt dit proces naar een hoger niveau brengen door bijvoorbeeld het volgen van een van de kaderopleidingen. In dit nummer wordt ook aandacht besteed aan de kaderopleidingen in de vorm van een bijdrage over de noodzaak van een kaderopleiding palliatieve zorg. Maar eigenlijk kunt u hieruit destilleren dat ook binnen ons generalistische vak een zekere mate van superspecialisme noodzakelijk is.

Probleemgedrag is momenteel een hot-topic. Het onverwacht bezoeken van een 20-tal verpleeghuizen door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderstreept dit. Uit verschillende bronnen zijn negatieve geluiden geuit over de medicamenteuze interventies bij probleemgedrag. In 2008 is door Verenso de richtlijn Probleemgedrag gepubliceerd. Deze richtlijn wordt momenteel herzien onder leiding van onze nieuwste professor uit het Groningse land, prof. dr. Sytse Zuidema. In dit tijdschrift stelt hij zich voor. Het artikel van Sandra Zwijsen biedt ondersteuning voor de implementatie van een gestructureerd beleid aan. Dit kan ons allen kan helpen om na te denken hoe we in onze eigen werkomgeving probleemgedrag kunnen behandelen.

Verschillende regio’s organiseren symposia, zoals blijkt uit een bijdrage in dit nummer. Ik zou andere organiserende comités willen vragen om ook de highlights van hun bijeenkomsten via het tijdschrift bekend te maken bij de lezers. En mocht u beschikken over bijzondere casuïstiek, schroom dan niet om deze te delen met uw medelezers. Indien gewenst ondersteunt de redactie u graag bij het beschrijven van casuïstiek in de vorm van een praktijkartikel.

Namens de redactie wens ik u veel leesplezier toe. 

De redactie feliciteert Sytse Zuidema met het realiseren van een leerstoel in Groningen.

Auteur(s)

  • Drs. Martin W.F. van Leen
Reacties
PDF
Genereer PDF document