16 februari 2017

Reactie op petitie ‘niet stiekem bij dementie’

Veel specialisten ouderengeneeskunde hebben de petitie ‘niet stiekem bij dementie’ getekend. Deze petitie is een reactie op drie uitspraken van toetsingscommissies waarbij mensen met dementie voorafgaand aan de euthanasie dormicum kregen om de euthanasie rustig te laten verlopen. Dit wringt volgens hen met het eerste zorgvuldigheidscriterium van vrijwilligheid.


Juridisch gezien kan een schriftelijke wilsverklaring de mondelinge verklaring vervangen, maar wie de praktijk kent weet hoe moeilijk het is om een goede afweging te maken van het lijden, de overtuiging van de vrijwilligheid en de uiteindelijke uitvoering van het verzoek. 

De petitie maakt duidelijk dat artsen duidelijkheid willen geven over hun standpunt. Niemand moet angst hebben dat er iets tegen zijn wil gebeurt. Euthanasie is nog steeds geen recht en een wilsverklaring geen waardebon. Anderzijds moet men ook kunnen vertrouwen op het professionele oordeel van de arts dat euthanasie gerechtvaardigd kan zijn, ook -zij het in uitzonderlijke gevallen- bij dementie. Zoals aangegeven in het rapport van de commissie Schnabel biedt de huidige wet daarvoor voldoende ruimte. Het is aan de toetsingscommissies en ons rechtssysteem om een nader oordeel te vellen over individuele gevallen. Als vereniging bieden we onze expertise rond dementie, wilsonbekwaamheid, palliatieve zorg en begeleiding rond de laatste levensfase aan om een bijdrage te leveren aan dit maatschappelijke debat.

Naar nieuwsoverzicht