16 november 2017

Succesvol symposium antibioticaresistentie

In het kader van de Europese Antibioticadag organiseerden het ministerie van VWS, het RIVM en Vilans een symposium over antibioticaresistentie en ouderenzorg. Tijdens dit uitverkochte symposium op 14 november jl. verzorgden specialist ouderengeneeskunde Jobje Haaijman (SZR Tiel) en Verenso-medewerker Else Poot een workshop over antibiotic stewardship in het verpleeghuis.

Zo’n 40 specialisten ouderengeneeskunde, deskundigen infectiepreventie en arts-microbiologen luisterden naar de resultaten van de inventarisatie van SZR over antibioticumvoorschrijfbeleid en denkbeelden van artsen hierover in relatie tot wenselijk handelen. De aanwezigen discussieerden over mogelijke problemen en oplossingen bij de invoer van antibiotic stewardship in een verpleeghuis en over wat er beter kan bij het antibioticum-voorschrijfbeleid.

Het centrale thema tijdens het symposium was de impact van antibioticaresistentie op ouderen en hun woonomgeving. Via discussies en workshops zijn onderwerpen besproken als hygiëne versus huiselijkheid, antibioticagebruik en de rol van huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde in de verschillende omgevingen waar de zorg voor ouderen plaatsvindt. Het symposium was onderdeel van het programma ‘Aanpak antibioticaresistentie verpleeghuizen’, waarin Verenso is vertegenwoordigd, samen met ActiZ, V&VN, RIVM en Vilans.

Klik hier voor meer informatie over antibioticaresistentie in de ouderenzorg.

Naar nieuwsoverzicht