26 september 2022

Onderzoek Verenso Beurs 2020 gepubliceerd in Age and Ageing

Onderzoek Verenso Beurs 2020 gepubliceerd in Age and Ageing

Hoe beslissen artsen over de behandeling van geagiteerd gedrag als zij niet uitkomen met de aanbevelingen in de richtlijn probleemgedrag?

Met behulp van de Verenso Beurs 2020 onderzocht aios ouderengeneeskunde Marlies Dijk onder begeleiding van specialisten ouderengeneeskunde Eefje Sizoo, Martin Smalbrugge en een groep experts hoe specialisten ouderengeneeskunde, klinisch geriaters en ouderenpsychiaters tot een keuze komen.

De resultaten zijn gepubliceerd in Age and Ageing. Zij vonden dat deze keuze niet ‘one size fits all’ is, maar een complex individueel afwegingproces dat dieper gaat dan het behandelen van ‘geagiteerd gedrag’. Het soort agitatie, hypothesen over een mogelijke onderliggende (psychiatrische) oorzaak, kenmerken van de persoon met dementie, waar deze verblijft en eigenschappen van de medicatie zijn allemaal belangrijke overwegingen die richting geven aan de keuze voor een middel. Het – in dit onderzoek in kaart gebrachte – overzicht aan overwegingen kan artsen helpen bij het komen tot en onderbouwen van een keuze voor een middel.

Meer informatie: Eefje Sizoo

 

Naar nieuwsoverzicht