19 mei 2020

Bezoek in verpleeghuizen vanaf 25 mei 2020 onder voorwaarden toegestaan

Tijdens een persconferentie maakte de minister vanavond bekend dat vanaf maandag 25 mei 2020 weer één vaste bezoeker per verpleeghuisbewoner onder voorwaarden is toegestaan. De minister gaf aan dat dit alleen geldt voor de verpleeghuizen die hier klaar voor zijn en aan alle voorwaarden voldoen.
 
“Gelet de cijfers is de opening voor een vaste bezoeker op 25 mei een logische stap”, zegt Verenso voorzitter Nienke Nieuwenhuizen. “Het is fijn dat de eerste vaste bezoekers hun familie weer kunnen zien.” Verenso publiceerde afgelopen vrijdag voor het eerst een voorzichtige daling in de cijfers in de verpleeghuizen: vandaag lijkt die voorzichtige daling nog steeds zichtbaar. Toch vindt de voorzitter van de beroepsvereniging voor specialisten ouderengeneeskunde het een spannende stap. “De daling is nog maar heel beperkt en kort zichtbaar. Bovendien wonen in de verpleeghuizen de kwetsbaarsten van de kwetsbaarsten. Zij zijn het kwetsbaarst. Ook is de verspreiding van het COVID-19-virus bijzonder onvoorspelbaar.
 
Van groot belang is bovendien dat er voldoende PBM (persoonlijke beschermende middelen) aanwezig zijn en er ook voldoende kan worden getest. Twee cruciale voorwaarden voor de opening op 25 mei, maar ook voor de periode erna. Bovendien is het van belang dat er door de GGD contactonderzoek plaatsvindt als een bezoeker ziek wordt. “Monitoren van de bezoekregeling is heel erg belangrijk. Hierbij gaat het niet alleen om de situatie in een verpleeghuis, maar ook om de situatie in de omgeving waarin het verpleeghuis zich bevindt. Het huis kan ingrijpen als er sprake is van een uitbraak van COVID-19 in het huis zelf, maar de GGD zal dat moeten doen als er sprake is van een (verwachte) toename van COVID-19 in de regio.” Verenso vindt het belangrijk dat de GGD daarvoor een systeem van vroegsignalering opzet, zodat we met elkaar niet pas gaan handelen als de lijnen een stijging vertonen.
 
“Meer toeloop in verpleeghuizen betekent een hoger risco op een toename in besmettingen met COVID-19. Natuurlijk willen wij als Verenso heel graag dat onze kwetsbare ouderen een hoge kwaliteit van leven ervaren. We voegen liever leven toe aan de dagen, dan dagen aan het leven. Dit moet wel op een veilige manier gebeuren. Vorige week heeft Verenso een medische handreiking gemaakt voor het bezoek. Deze maakt onderdeel uit van een totale handreiking van alle veldpartijen die vorige week is verspreid. Morgen zal daarvan een tweede versie verschijnen.

Meer informatie: Nanda Hauet

 

Naar nieuwsoverzicht