20 maart 2020

Eerste cijfers COVID-19 in verpleeghuizen bekend en registratie nu ook mogelijk in EPDs van Ons en Pluriform Zorg

Om in kaart te brengen hoeveel patiënten in verpleeghuizen klachten van COVID-19 vertonen, is sinds begin deze week in samenwerking met Ysis en GeriCall een registratie beschikbaar, zie ons nieuwsbericht van 18 maart. Ook in andere EPD-systemen is de COVID-19 registratie inmiddels ingebouwd. U kunt vanaf nu de gegevens ook registreren in Ons van Nedap en Pluriform Zorg van Adapcare. De gegevens kunnen worden gebruikt om de risico’s binnen uw organisatie vast te stellen en het zorgbeleid aan te passen. Doet u mee?

Eerste Resultaten Ysis en GeriCall

Ysis beheert het EPD van ongeveer 73.000 patiënten in de verpleeghuiszorg door heel Nederland. De COVID-19 registratie gebeurt op vrijwillige basis. Op 20 maart zijn voor 258 patiënten, gegevens over COVID-19 ingevuld in Ysis. Bij 162 patiënten is er sprake van een verdenking van COVID-19. Met name symptomen als hoesten (84%) en koorts (66%) worden tot nu toe geregistreerd door specialisten ouderengeneeskunde. Bij 14 patiënten is de aanwezigheid van COVID-19 middels een test bevestigd.

Gegevens zijn daarnaast ook geregistreerd in het systeem van GeriCall. GeriCall levert zorg aan ongeveer 15.000 patiënten, verspreid over 400 verpleeghuizen, met name in het westen van Nederland. In de registratie van GeriCall zijn momenteel gegevens van 77 patiënten geregistreerd met een verdenking op COVID-19. Vijf van deze patiënten zijn inmiddels positief getest op COVID-19. 11 patiënten bleken uiteindelijk geen COVID-19 te hebben.

Belang van maatregelen

De gegevens van Ysis en GeriCall kunnen elkaar gedeeltelijk overlappen. Desalniettemin, tonen de cijfers het belang aan van het nemen van maatregelen in verpleeghuizen. Met name het testen van patiënten met COVID-19 gerelateerde klachten en de aanwezigheid van voldoende materialen zijn van groot belang.

Naar nieuwsoverzicht