22 oktober 2020

Gebruik van sneltesten

Via allerlei kanalen komt informatie over sneltesten tot ons. Voor wat betreft de toepassing ervan voor onze patiëntendoelgroep en voor medewerkers kunnen we de volgende stand van zaken en uitgangspunten melden. Sneltesten voor patiënten in onze doelgroep zijn op dit moment nog niet gevalideerd. Ook is het toepassingsgebied nog niet vastgesteld. Onderzoek hiernaar is in voorbereiding  Aanbevelingen voor sneltesten voor medewerkers is aan het RIVM. Beleid hiervoor is in voorbereiding.

Recent heeft het LCI de volgende toevoeging gedaan in de definitie van een bevestigde patiënt in de LCI-richtlijn COVID-19: naast een gevalideerde PCR of andere nucleïnezuuramplificatietest zijn in Nederland gevalideerde antigeensneltest die een infectie met SARS-CoV-2 kunnen vaststellen toegevoegd.

Uitgangspunt voor het toepassen van een sneltest is dat deze gevalideerd is. Voor de uitwerking naar de praktijk geldt vervolgens dat rekening gehouden moet worden met het toepassingsgebied van de validatiestudie, zoals de doelgroep en de inzet als screenings- of als diagnostisch instrument.

Voor de uitwerking naar de praktijk geldt daarnaast dat we als beroepsvereniging alleen een uitspraak doen over het toepassen van sneltesten bij patiënten. Op dit moment is er nog geen enkele sneltest gevalideerd bij patiënten in verpleeghuizen. Onderzoek hiernaar, evenals naar het toepassingsgebied, is in voorbereiding. De uitwerking van beleid van sneltesten voor medewerkers is niet aan de beroepsvereniging maar aan het RIVM. Het RIVM heeft beleid hierover in voorbereiding. 

Meer informatie: Else Poot

Naar nieuwsoverzicht