1 december 2020

Ingang nieuw beleid testen na 5 dagen quarantaine voor patiënten en medewerkers en mondkapjesplicht

Vandaag 1 december wordt er nieuw testbeleid ingesteld en gaat de mondkapjesplicht gelden in publieke ruimten. Het nieuwe testbeleid houdt in dat huisgenoten en nauwe contacten standaard na 5 dagen quarantaine een PCR-test kunnen laten afnemen, ook als zij nog geen klachten hebben.

Bij een negatieve test en geen klachten wordt de quarantaine opgeheven met daarbij het advies om niet in contact te komen met kwetsbare personen tot aan de dag van quarantaine. Voor zorgmedewerkers uit verpleeghuizen met een positief geteste huisgenoot of nauw contact die zelf geen klachten geldt echter dat zij tot aan dag 10 van de quarantaine niet mogen werken.

Het test- en quarantainebeleid bij bewoners zoals vermeld in ons behandeladvies blijft ongewijzigd omdat we te maken hebben met een setting met kwetsbare personen. Dat betekent dat bij constatering van een uitbraak huisgenoten en nauwe contacten (patiënten en medewerkers) worden getest en dat aansluitend wekelijks de afdeling/woongroep wordt getest bij patiënten en medewerkers die eerder negatief getest zijn. De quarantaineperiode blijft 10 dagen met een dagelijkse gezondheidscheck op dag 10-14.

Met betrekking tot de mondkapjesplicht in publieke ruimten meldden we al eerder dat instellingen zelf beleid hierop mogen maken.

Meer informatie: Else Poot

Naar nieuwsoverzicht