22 december 2020

Vaccin Pfizer goedgekeurd door EMA

Gisteren heeft het Europees Geneesmiddelenbureau EMA het coronavaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd. Ook de Europese Commissie gaf groen licht voor toelating van het vaccin op de Europese markt. Het Pfizer/BioNTech-vaccin is het eerste coronavaccin dat beschikbaar komt voor de lidstaten van de Europese Unie. De Gezondheidsraad komt nog met een advies voor welke doelgroep(en) dit vaccin geschikt is, dit advies wordt 24 december verwacht.

Werkzaamheid

Het vaccin is zorgvuldig beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid én kwaliteit. Daaruit is gebleken dat het vaccin  in 95% van de mensen van 16 jaar en ouder bescherming biedt tegen het coronavirus. Verder blijkt uit onderzoek dat het vaccin rond de 95% effectief is bij ouderen vanaf 65 jaar, risicogroepen zoals mensen met astma, chronische longziekten, diabetes, hoge bloeddruk of obesitas (BMI hoger dan 30). Het vaccin bestaat uit twee prikken, waar drie weken tussen zit. Zeven dagen na de tweede prik zijn mensen maximaal beschermd tegen het coronavirus. De veiligheid en werkzaamheid bij kinderen onder de 16 jaar is nog onvoldoende onderzocht. Hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen zijn roodheid, pijn en zwelling op de prikplek. Spier- en gewrichtspijn kunnen ook voorkomen, net als vermoeidheid, hoofdpijn, koude rillingen en verhoging. Deze bijwerkingen zijn mild en verdwijnen na een paar dagen.

Meer informatie vind je op de website van het College ter beoordeling van geneesmiddelen

Voor alle  informatie rondom COVID-19-vaccinaties kun je terecht op de website van Verenso en op de website van het RIVM.

Naar nieuwsoverzicht