13 juli 2021

Advies Gezondheidsraad: homologe vaccinaties blijven de standaard

De Gezondheidsraad heeft op 5 juli 2021 een advies uitgebracht over de combinatie van Vaxzevria (AstraZeneca) gevolgd door Comirnaty (BioNTech/Pfizer) en het advies is de volgende dag door de demissionair minister van VWS overgenomen. 

Concluderend stelt de commissie vast dat er geen bezwaar is tegen heterologe vaccinatie waarbij een eerste dosis AstraZeneca-vaccin wordt gevolgd door een tweede dosis BioNTech/Pfizer-vaccin. Onderzoeksresultaten laten zien dat hiermee hoge antistofniveaus worden bereikt, op grond waarvan een goede bescherming tegen infecties en ziekte wordt verwacht. Dit betekent dat iedereen, ongeacht leeftijd, die een tweede AstraZeneca gepland heeft staan en toch wil wisselen, dit kan dat doen door zich vanaf vrijdag 16 juli te melden bij de GGD via het Landelijke Afspraken Nummer 0800 7070. Het interval dat hierbij gehanteerd wordt tussen de twee vaccinaties is 4 weken of langer. Het advies geldt ook voor zwangeren die een eerste Vaxzevria (AstraZeneca) vaccinatie hebben gehad.

Homologe vaccinaties blijven de standaard. Over andere vaccincombinaties dan Vaxzevria (AstraZeneca) gevolgd door Comirnaty (Pfizer) zijn nog zeer weinig tot geen data beschikbaar. Deze worden niet geadviseerd, dus ook niet eerst Comirnaty en dan Vaxzevria. Als er een absolute medische contra-indicatie is vastgesteld voor Vaxzevria, vanwege een ernstige allergische of anafylactische reactie, TTS of systemisch capillairleksyndroom na de eerste Vaxzevria, geldt deze contra-indicatie ook voor de anderen merken COVID-19-vaccins en kan de serie niet afgemaakt worden met Comirnaty.

Klik hier om naar de complete tekst van de LCI-richtlijn te gaan.

Meer informatie: Else Poot

Naar nieuwsoverzicht