21 december 2021

Belangrijke mijlpaal programma Leren van Data: Verenso-bestuur stelt minimale dataset vast

Het bestuur van Verenso heeft de ‘minimale dataset’ vastgesteld, een basisset van behandelgegevens die worden vastgelegd in de intramurale verpleeghuiszorg. van verpleeghuispatiënten. Deze gegevens leggen specialisten ouderengeneeskunde vast in de verschillende EPD’s. Met deze minimale dataset is een belangrijke stap gezet in het programma Leren van Data, het programma dat gericht is op kennisontwikkeling in de sector, o.a. door het verzamelen en ontsluiten van behandelgegevens. Met als uiteindelijk doel om de zorg voor verpleeghuispatiënten verder te verbeteren.

De afgelopen twee jaar werkten specialisten ouderengeneeskunde en bureaumedewerkers hard aan de ontwikkeling van de basisset. De set is ontwikkeld in samenwerking met Nictiz en afgestemd met  EPD-leveranciers en stakeholders. De gegevens sluiten zoveel mogelijk aan bij de gegevens die specialisten ouderengeneeskunde nu al vastleggen in de verschillende EPD’s. Zo worden  extra administratieve lasten voorkomen. Meer informatie over de minimale dataset vind je hier.

We bedanken de specialisten ouderengeneeskunde van de klankbordgroep hartelijk voor hun input.

Vervolg

Als volgende stap zal de minimale dataset worden gebruikt om een passende data-infrastructuur op te zetten: het Register Leren van data in Verpleeghuizen. Daarin worden de basisgegevens samengebracht en ontsloten, o.a. in spiegelrapportages voor specialisten ouderengeneeskunde. Om het Register te ontwikkelen hebben we jouw hulp nodig! Hoe? Kijk hier!

Naar nieuwsoverzicht