11 mei 2021

Bezoek en sociaal contact bij een uitbraak

De meeste bewoners zijn inmiddels gevaccineerd ofwel hebben daartoe de mogelijkheid gehad. We hadden al aangegeven dat nog niet bekend is of en in hoeverre gevaccineerden besmet kunnen worden en kunnen bijdragen aan transmissie. Inmiddels wordt duidelijk dat er ook nu nog sprake kan zijn van uitbraken in verpleeghuizen ondanks hoge vaccinatiegraad bij de patiënten.

De vraag dient zich daarbij aan in hoeverre de vaccinatiegraad een rol speelt bij het bepalen van uitbraakbeleid. De expertgroep van het behandeladvies heeft dit besproken en is van mening dat uitbraakbeleid maatwerk is maar de vaccinatiegraad geen rol speelt bij beslissingen rondom uitbraakbeleid.

Eerder berichtten we al over de update van de handreiking Bezoek en sociaal contact. Deze handreiking is bedoeld als hulpmiddel voor maatwerk op elke zorglocatie, waarbij een goede balans tussen veiligheid en welbevinden van de bewoners, naasten, vrijwilligers en (zorg)professionals het uitgangspunt is. Ook is gekeken naar de huidige formulering rondom bezoek en sociaal contact bij een uitbraak. Conform het behandeladvies en de handreiking Bezoek en sociaal contact worden besluiten rondom bezoekbeperking genomen door de bestuurder van de zorgorganisatie op advies van het uitbraakteam en in afstemming met onder andere de cliëntenraad. Van belang is dat in het advies rekening wordt gehouden met het volgende:

  • een bezoekbeperking wordt beperkt tot de kleinst mogelijk afsluitbare eenheid;
  • een bezoekbeperking wordt voor een zo kort mogelijke periode ingesteld, bijvoorbeeld de tijd die nodig is om de grootte van de uitbraak in kaart te brengen;
  • de afwegingen die een rol spelen bij het advies tot instellen van een bezoekbeperking worden geëxpliciteerd en gedocumenteerd zodat deze transparant en toetsbaar zijn. Afwegingen zijn bijvoorbeeld de (onbekendheid van de) grootte en/of onbeheersbaarheid van de uitbraak.

Meer informatie: Else Poot

 

Naar nieuwsoverzicht