19 januari 2021

Concept basisset Leren van Data goedgekeurd door het bestuur Verenso

Ontwikkeling basisset

Verenso heeft, samen met het UNO Amsterdam (voorheen UNO-VUmc) en het Nivel, subsidie gekregen voor de uitvoering van het programma ‘Leren van Data’. In dit programma wordt gewerkt aan registratie aan de bron voor en door specialisten ouderengeneeskunde. Verenso is inmiddels gestart met de ontwikkeling van een basisset voor het behandeldossier. Deze basisset vervangt niet de gehele dossiervoering maar betreft elementen die essentieel zijn voor een goede praktijkvoering en kennisontwikkeling. Een eerste conceptversie van de basisset is inmiddels uitgewerkt en in december goedgekeurd door het bestuur van Verenso. De basisset zal in 2021 in een pilot worden getoetst. 

Concept basisset en ledenraadpleging

De eerste versie van basisset is uitgewerkt met een groep van twaalf specialisten ouderengeneeskunde in samenwerking met Nictiz. Daarbij is een selectie gemaakt op een aantal thema’s, waarbij ook is gekeken naar reeds bestaande Zorginformatiebouwstenen. Deze set is vervolgens getoetst bij 51 leden, voornamelijk werkzaam in de intramurale verpleeghuiszorg. De huidige set bevat de volgende thema’s: patiëntgegevens, voorgeschiedenis, actuele diagnoses en symptomen, beleidsafspraken, fysiek functioneren en mentale en cognitieve status.

Pilot

De concept basisset zal worden getoetst in de praktijk. Hiervoor wordt in samenwerking met UNO Amsterdam een pilot uitgevoerd met softwareleverancier Ysis. In de pilot wordt de bruikbaarheid van de gegevens en de administratieve belasting onderzocht. Op basis van de pilot wordt de basisset in overleg met de klankbordgroep van specialisten ouderengeneeskunde waar nodig aangepast. Gelijktijdig zal de bassisset i.s.m. met specialisten ouderengeneeskunde en Nictiz inhoudelijk worden uitgebreid op een aantal aanvullende thema’s, zoals risicosignalering en medicatie.  

Meer informatie

Heeft u vragen over het traject of draagt u graag actief bij? Neem dan contact op met Sandra van Beek.

Naar nieuwsoverzicht