16 februari 2021

Inbreng Verenso en NVAVG bij wetsevaluatie Wzd en Wvggz

In opdracht van het ministerie van VWS is een uitgebreid onderzoek gestart naar de evaluatie van de Wet zorg en dwang (Wzd), de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) en de Wet forensische zorg (Wfz). Verenso is uitgenodigd om samen met de NVAVG hiervoor een schriftelijke inbreng te geven. Op 11 februari hebben we dit gedaan.

Verenso deelt de uitgangspunten en doelen van de Wzd en Wvggz en is actief betrokken bij goede initiatieven om kennis te delen en onvrijwillige zorg alleen toe te passen als dit niet anders kan. Tegelijkertijd wijst Verenso in haar inbreng op de belangrijkste knelpunten voor de uitvoerbaarheid van de Wzd, die sinds de invoering van de wet door onze leden zijn gesignaleerd.

Verenso vraagt aandacht voor die knelpunten en doet voorstellen om deze structureel op te lossen. Door het bestaan van twee verschillende wettelijke regelingen (Wzd en Wvggz), zien wij uitvoeringsproblemen ontstaan. Zo moet de regeling voor de aanvraag van crisisopnames in de Wzd en Wvggz volgens Verenso vereenvoudigd en veel meer gelijkgetrokken worden. Ook doen wij voorstellen om de administratieve belasting te verminderen, bijvoorbeeld op het gebied van de extern deskundige. Verder wijst Verenso er nogmaals op dat ambulante toepassing van de Wzd niet verantwoord kan plaatsvinden zolang de belangrijkste randvoorwaarden hiervoor nog niet op orde zijn.

Tenslotte stelt Verenso voor om de procedure voor gedwongen opneming via het CIZ te verduidelijken en vereenvoudigen, waardoor het CIZ ook meer gebruik maakt van de expertise van en het afstemmen met specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten.

De volledige inbreng kunt u hier lezen.

Meer informatie: Roy Knuiman

Naar nieuwsoverzicht