19 februari 2021

Pneumokokkenziekte meldingsplichtig per 1 april

Pneumokokkenziekte meldingsplichtig per 1 april

Pneumokokkeninfecties veroorzaken een grote ziektelast bij met name kinderen en ouderen. Jaarlijks ligt het aantal patiënten met invasieve pneumokokkenziekte van 60 jaar en ouder in Nederland rond de 1.800, waarbij de incidentie toeneemt met de leeftijd. In het najaar van 2020 is gestart met het vaccineren van ouderen tussen de 73 en 79 jaar.

Om dit vaccinatieprogramma te kunnen evalueren wordt de meldingsplicht voor invasieve pneumokokkenziekte uitgebreid. Vanaf 1 april 2021 geldt de meldingsplicht, naast kinderen geboren vanaf 2006, ook voor mensen van 60 jaar of ouder. Het meldingscriterium wordt per 1 april 2021: aantonen van Streptococcus pneumoniae in een normaal steriele plaats (bijvoorbeeld bloed of liquor) bij een persoon geboren vanaf 2006 of bij een persoon van 60 jaar of ouder.

Na ontvangst van de melding achterhaalt de GGD de vaccinatiestatus van de patiënt. Voor patiënten ouder dan 60 jaar vraagt de GGD de vaccinatiestatus op. Er zijn verder geen aanvullende handelingen vereist.

Meer informatie: Else Poot

Naar nieuwsoverzicht