30 november 2021

Update boostervaccinatie zorgmedewerkers

Achter de schermen wordt hard gewerkt om de boostervaccinatie van zorgmedewerkers door de GGD in gang te zetten. De werkwijze komt in grote lijnen overeen met de werkwijze bij de basisvaccinatie.

Zorgmedewerkers ontvangen via hun werkgever een uitnodigingsbrief met een unieke code. Een belangrijke wijziging is dat de toeleiding van zorgmedewerkers naar het callcenter van de gezamenlijke GGD’en plaatsvindt door aanmelding via een digitaal portaal (www.wachtrijbooster.nl, nog niet actief). Zorgmedewerkers ontvangen via hun werkgever een unieke code die nodig is voor aanmelding bij dit digitale portaal. Na aanmelding komt de zorgmedewerker op een wachtlijst van waaruit de zorgmedewerker door de GGD wordt opgeroepen om een afspraak te maken voor vaccinatie. Het proces start deze week bij de werkgever die zich via een weblink moet melden bij het RIVM om inlogcodes te verkrijgen. Meer informatie is te vinden op de webpagina van RIVM over het boostervaccineren van zorgmedewerkers en in de zojuist verschenen werkinstructie van het RIVM.

We hebben bij het RIVM speciaal aandacht gevraagd voor specialisten ouderengeneeskunde die niet in dienst zijn van een instelling en voor specialisten ouderengeneeskunde in opleiding. Het advies is je te melden bij de instelling waar je werkzaam bent, zodat je van deze instelling een uitnodigingsbrief met de unieke code kan krijgen. Voor specialisten ouderengeneeskunde die niet werkzaam zijn in een instelling is het advies vooralsnog om zich te melden bij een instelling in de buurt waarmee wordt samengewerkt. Mogelijk komt er nog een aanvullende mogelijkheid voor deze specialisten ouderengeneeskunde maar dat is op dit moment nog niet uitgewerkt. Voor specialisten ouderengeneeskunde in opleiding komt de SBOH ook nog met berichtgeving of en welke mogelijkheden zij kunnen bieden ten aanzien van de boostervaccinatie voor zorgmedewerkers.

Graag maken we er jullie nog op attent dat het vaccineren van medewerkers niet behoort tot de medische verantwoordelijkheid van specialisten ouderengeneeskunde. Het vaccineren van medewerkers is de verantwoordelijkheid van de organisatie die hiervoor de GDD of bedrijfsarts kan inschakelen. Als specialisten ouderengeneeskunde toch meewerken aan het vaccineren van medewerkers, leg dan schriftelijk vast welke taken en verantwoordelijkheden de bedrijfsarts heeft en welke taken de instellingsarts, wie wanneer moet worden ingeschakeld en dat de specialisten ouderengeneeskunde niet de rol van behandelaar heeft en hiervoor niet de juridische verantwoordelijkheid op zich neemt. Registratie en dossiervoering van de vaccinatie en vaccinatiestatus in de werksituatie is een taak voor bedrijfsartsen. 

Naar nieuwsoverzicht