23 november 2021

Update COVID-19 registratie 23 november 2021 –snelle toename aantal besmettingen in verpleeghuizen

Update COVID-19 registratie 23 november 2021 –snelle toename aantal besmettingen in verpleeghuizen

Ysis (GeriMedica) toont deze week een toename van 394 positief geteste patiënten en 15 patiënten die zijn geregistreerd als overleden. De tellingen zullen in december worden uitgebreid met cijfers uit Ons (Nedap).

Vanwege de toename in het aantal besmettingen van COVID-19, is Verenso sinds vorige week opnieuw gestart met de publicatie van de landelijke tellingen van COVID-19 in verpleeghuizen. In de update van deze week tonen wij de cijfers uit Ysis van GeriMedica. Vanaf december zullen ook de cijfers uit Ons van Nedap worden gepubliceerd.

Werk je met Ons en wil je deelnemen aan de landelijke tellingen van COVID-19 in verpleeghuizen? Zorg er dan voor dat jouw organisatie vóór 1 december toestemming geeft aan Nedap. Dan kunnen zij deze gegevens aanleveren. In de tussentijd vragen we je de COVID-19 registratie goed te blijven invullen.  

Update Ysis

In Ysis zien we deze week een toename van 394 patiënten die positief zijn getest op COVID-19 in verpleeghuizen. Bij drie patiënten is deze week een verdenking op COVID-19 vastgesteld en 15 patiënten zijn deze week geregistreerd als overleden aan de gevolgen van COVID-19 in verpleeghuizen. Dit is een toename ten opzichte van vorige week, toen werden er 275 nieuwe patiënten gemeld met COVID-19.  

De overzichten uit Ysis betreffen de intramurale verpleeghuiszorg op basis van ongeveer 63.000 patiënten. In Ysis zijn op 23 november (13:00 uur) in totaal 14.852 patiënten geregistreerd waarbij (mogelijk) sprake is van COVID-19. Dit zijn 2.974 verdenkingen op COVID-19 en 11.878 patiënten waarbij COVID-19 middels een test is vastgesteld. Bij 16.538 patiënten is de aanwezigheid van COVID-19 door middel van een test uitgesloten.

In Ysis zijn ook de gegevens uit de follow-up bekend. Uit de registratie blijkt dat in totaal sinds de start van de registratie 2.643 patiënten zijn overleden in het verpleeghuis. Dit zijn 2.203 patiënten waarbij COVID-19 door middel van een test is vastgesteld en 440 patiënten met een verdenking op COVID-19. Tot nu toe is voor 5.435 patiënten aangegeven dat zij zijn hersteld. Net zoals bij de RIVM-gegevens, kunnen gegevens uit de follow-up met terugwerkende kracht worden ingevoerd of verbeterd.

Meer informatie

GeriMedica en Nedap werken in het kader van het publiek belang op vrijwillige basis en kosteloos mee aan de landelijke tellingen. De COVID-19 registratie vindt plaats op vrijwillige basis; gegevens worden alleen gepubliceerd wanneer zorgorganisaties hiervoor toestemming hebben gegeven. Verenso bedankt alle partijen voor hun bijdrage aan de COVID-19 registratie.  

Meer informatie: Sandra van Beek

 

Naar nieuwsoverzicht