16 februari 2021

Update Medische aandachtspunten bij vaccinatie met Comirnaty

De eerste 12 instellingen binnen de VVT en VG-sector hebben vorige week de tweede vaccinatieronde gehad. Belangrijkste bevinding is dat de bijwerkingen vaker voorkomen en erger kunnen zijn dan na de eerste vaccinatie. Vooral vaker en hogere koorts en algemene malaise worden daarbij genoemd.

Op basis van deze bevinding en een aantal relevante aanpassingen in de LCI-richtlijn COVID-19-vaccinaties en de RIVM-werkinstructie is het document Medische aandachtspunten bij vaccinatie met Comirnaty. Toegevoegd is onder andere om bij zeer kwetsbare patiënten met een sterk beperkte levensverwachting ook voorafgaand aan de tweede vaccinatie, in overleg met de familie, te overwegen deze patiënten niet te vaccineren. Voor de specialist ouderengeneeskunde is dit de gebruikelijke manier van werken. 

Verder kunnen vaccins die over zijn ook in de tweede vaccinatieronde worden ingezet bij medewerkers voor een eerste vaccinatie. Deze medewerkers kunnen na vier weken naar de GGD voor een tweede vaccinatie. Het RIVM maakt binnenkort bekend op welke wijze deze medewerkers een afspraak kunnen maken.

Tot slot is een verzoek van het RIVM opgenomen om tijdig aan het RIVM te melden als ruim op tijd bekend is dat er dichte flacons overgehouden worden. Meld in de e-mail (covid-19vaccinatiebewoners@rivm.nl) de AGB-code van de instelling en een telefoonnummer waarop een contactpersoon is te bereiken.

Een datum voor de vaccinatieveegronde is op dit moment nog niet bekend.

Meer informatie: Else Poot 

Naar nieuwsoverzicht