19 oktober 2021

Verenso en SOON samen actief voor meer specialisten ouderengeneeskunde

SOON en Verenso werken samen met de hoogleraren en de opleidingsdirecteuren om meer studenten te werven voor het mooie specialisme ouderengeneeskunde. Een vast coschap en meer ouderengeneeskunde in het basiscurriculum is hierbij de insteek.
 
In het Raamplan Artsopleiding 2020 wordt aangegeven dat onderwijs van geneeskundestudenten in de toekomst breder moet dan de klassieke medisch-specialistische kaders. Artsen buiten het ziekenhuis worden belangrijker bij het beantwoorden van de zorgvragen uit de samenleving. Een van de consequenties daarvan is dat er meer ouderengeneeskunde in bachelor- en masterfase gewenst is. 

Plan van aanpak basiscurriculum

We staan voor een kantelpunt in de taakopvatting van toekomstige dokters, waarbij onze expertise essentieel zal zijn in de basiscurricula aan de Nederlandse Geneeskunde faculteiten. Verenso en SOON profileren de opleiding en het vak al jaren op vele manieren, bijvoorbeeld middels Ouderengeneeskunde.nu en via de media. Nu voelen ze het momentum aan en zetten zich samen in voor meer onderwijs in het basiscurriculum geneeskunde. Dit doen zij door samen met de Nederlandse hoogleraren ouderengeneeskunde (verenigd in IOSO: Interuniversitair Overleg Specialist Ouderengeneeskunde) en met de coördinatoren ouderengeneeskunde bij de geneeskunde faculteiten (verenigd in IOSO-b: Interuniversitair Overleg Specialist Ouderengeneeskunde basiscurriculum) een plan van aanpak te formuleren.

In dit plan wordt geanticipeerd op een groeiende vraag naar inbreng van onze expertise in de geneeskundeopleiding. Ook naar een groeiende vraag naar coschap-plaatsen ouderengeneeskunde in de Nederlandse verpleeghuizen, naar werving van docenten en opleiders voor onderwijs en naar intra-professionele samenwerking in de opleidingscentra.

Verwachting

De verwachting is dat door een grotere en eerdere bekendheid van ons vak en expertise de instroom van basisartsen naar de vervolgopleiding toeneemt.
Maar vanzelfsprekend is dit niet. Het plan moet daarom ook inspelen op het actief werven en enthousiasmeren van nieuwe aios om de aantallen in evenwicht te brengen met de capaciteitsramingen (zie hierover ook het persbericht van SOON en Verenso). 

Op 29 november zullen Verenso, SOON en IOSO-b aansluiten bij de vergadering van hoogleraren in Utrecht om te bepalen hoe we de krachten bundelen. Gekeken wordt hoe we gezamenlijk invloed kunnen uitoefenen om een coschap (en meer ouderen-onderwijs in de bachelorfase) bij de universiteiten via decanen/pro-decanen en onderwijsdirecteuren of indirect via NFU te realiseren.
Bewustwording creëren bij zorgorganisaties is een tweede doel, vooral gericht op realisatie van meer opleidingsplekken en het ruimte geven aan onderwijstaken voor specialisten ouderengeneeskunde. Alles is gericht op een toekomstbestendige groei van ons vak, waarbij ook  uitgesproken is om een maatschappelijke bewustwording onder specialisten ouderengeneeskunde te stimuleren. 

Mooi voorbeeld

Het bewijs dat gerichte inspanningen lonen, zien we namelijk bijvoorbeeld in Groningen. De vakgroep Ouderengeneeskunde (RUG) participeert daar per 1 september in de pilot ‘Geïntegreerd Extramuraal Co-schap'. Hier gaan de coschappen Ouderengeneeskunde een substantieel en vast deel in vormen. 
 
We staan dus aan de start van iets moois, waarbij we met elkaars hulp ver kunnen komen. De bundeling van krachten van bovengenoemde partijen ervaren we daarbij als zeer constructief. Specialisten ouderengeneeskunde die willen bijdragen kunnen zich aanmelden als coschap-begeleider of als docent bij hun opleidingsinstituut.

 

Naar nieuwsoverzicht