13 december 2022

Advies Deskundigenberaad over beleid voor inzet van zorgpersoneel omtrent COVID-19

Advies Deskundigenberaad over beleid voor inzet van zorgpersoneel omtrent COVID-19

Het Deskundigenberaad van het RIVM heeft zich gebogen over het beleid voor inzet van zorgpersoneel omtrent COVID-19. Onze voorzitter Jacqueline de Groot nam deel aan dit beraad.

Het Deskundigenberaad heeft geadviseerd om het gebruik van mondneusmaskers breder in te zetten bij al het zorgpersoneel met luchtwegklachten, onafhankelijk van de mogelijke ziekteverwekker. Dit heeft als doel alle verspreiding van virussen die luchtwegklachten geven (naast het coronavirus bijvoorbeeld ook verkoudheidsvirussen en influenza) zo veel mogelijk te voorkomen.

Het advies om zorgmedewerkers zonder klachten preventief te testen komt te vervallen. Ook het advies om bij zorgmedewerkers altijd een NAAT-test (een PCR-test of TMA) te gebruiken vervalt, een zelftest kan voor hen volstaan. Voor bewoners blijft het advies om een PCR test in te zetten. De expertgroep van het Verenso/NVAVG Behandeladvies COVID-19 blijft het Behandeladvies op deze en andere punten continue herevalueren.

Voor personeel in de langdurige zorg blijft vooralsnog het standaardadvies om bij een positieve test op COVID-19 tenminste 5 dagen in isolatie te gaan gelden. Dit wegens de kwetsbaarheid van bewoners, vaak met gedrags- en communicatieproblemen in een woonsituatie waar infectiepreventiemaatregelen soms moeilijker toe te passen zijn. Verenso steunt dit advies in ieder geval zo lang er een isolatieadvies geldt voor de reguliere bevolking.

Na de jaarwisseling zal het Deskundigenberaad opnieuw in gesprek gaan over mogelijke bredere versoepelingen van test- en isolatiebeleid.

Meer informatie: Else Poot

 

Naar nieuwsoverzicht