20 januari 2022

Maar liefst 45% specialisten ouderengeneeskunde niet tevreden over relatie met bestuur

Maar liefst 45% specialisten ouderengeneeskunde niet tevreden over relatie met bestuur

Aios ouderengeneeskunde Vera van Atteveld heeft tijdens haar beleidsstage onderzoek gedaan naar de relatie tussen de specialist ouderengeneeskunde en de raad van bestuur in verpleeghuisorganisaties. Zie hier de factsheet die in één oogopslag de belangrijkste resultaten in beeld brengt. Uiteraard is ook het gehele onderzoeksverslag beschikbaar. 

Een aantal belangrijke resultaten van het onderzoek op een rijtje:

  • Ofschoon het kwaliteitskader verpleeghuiszorg een professional voorschrijft in de raad van bestuur, is dit slechts in 5% van de gevallen een specialist ouderengeneeskunde.
  • De professionele adviesraad (PAR) komt slechts in 36% van de organisaties voor.
  • Maar liefst 91% van de specialisten ouderengeneeskunde vindt het belangrijk om afspraken over overleg met de bestuurder formeel vast te leggen; slechts in 48% van de gevallen is dit ook daadwerkelijk het geval.
  • Maar liefst 45% van de specialisten ouderengeneeskunde is niet tevreden over de relatie met het bestuur.

Vera doet ook een aantal aanbevelingen aan zowel de specialisten ouderengeneeskunde als aan Verenso, SOON en ActiZ.

De specialist ouderengeneeskunde adviseert zij het in gesprek gaan met de bestuurder, het implementeren van het professioneel statuut en het volgen van de workshop medisch leiderschap.

Wat betreft de adviezen aan Verenso, SOON en ActiZ adviseert zij het volgende:

  • Veranker medisch leiderschap in de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. Dit is eveneens hetgeen Verenso heeft opgenomen in de specialist ouderengeneeskunde 2030 waarin onder andere staat dat de huidige keuzemodule eigenlijk een module zou moeten zijn die iedereen volgt. Verenso is hierover in gesprek met SOON.
  • Onderzoek hoe het aantal specialisten ouderengeneeskunde in de raad van bestuur verhoogd kan worden en hoe een cultuur van inspraak bewerkstelligd en vastgelegd kan worden. Verenso is al geruime tijd in gesprek met ActiZ over de relatie tussen bestuurder en specialist ouderengeneeskunde. Hier ligt onder meer het verzoek om medisch leiderschap een plek te geven in de CAO. Deze notitie onderschrijft deze noodzaak en zullen we uiteraard met ActiZ bespreken.
  • Herzie het professioneel statuut en bevorder implementatie. In 2022 gaan we het professioneel statuut opnieuw tegen het licht houden en onder de aandacht brengen van de Verenso leden om aan de hand van dit statuut de afspraken met de bestuurder vorm te geven.

Meer informatie: Vera van Atteveld of Nanda Hauet

Naar nieuwsoverzicht