7 maart 2022

Publicatie FRAIL-HIP studie

Op 1 september 2018 is, o.l.v. een multidisciplinaire projectgroep, de ZonMw FRAIL-HIP studie gestart. Namens Verenso had specialist ouderengeneeskunde Romke van Balen zitting in de projectgroep.

Afgelopen week zijn de uitkomsten van de studie in JAMA Surgery gepubliceerd. In lijn met de hypothese laat de studie zien dat niet opereren van een gebroken heup in een selecte groep zeer kwetsbare patiënten een goede keuze kan zijn. Het verkennen van wensen met patiënt en mantelzorgers (middels shared decision) is essentieel om samen tot de juiste behandeling te komen.

De keuze om niet geopereerd te worden leidde niet tot een slechtere kwaliteit van leven dan in de groep die wél geopereerd wilde worden. Zoals verwacht overleden veel patiënten korte tijd na de val en heupfractuur, ongeacht de behandeling. De tevredenheid met de gekozen behandeling was voor beide behandelingen hoog en de kwaliteit van het stervensproces werd zowel bij geopereerde als niet geopereerde patiënten als humaan ervaren door de naasten.

 

Naar nieuwsoverzicht