8 september 2022

Update najaarscampagne vaccinatie COVID-19

Update najaarscampagne vaccinatie COVID-19

 

De minister heeft zojuist besloten dat de najaarscampagne COVID-19 van start kan gaan. Hierbij delen we alvast een aantal nog niet gepubliceerde documenten zodat deze informatie kan worden gebruikt voor het (verder) voorbereiden van de interne processen. 

De najaarscampagne start op 12 september. De doelgroep die in aanmerking komt voor een herhaalprik zijn alle cliënten vanaf 12 jaar die minimaal een basisserie hebben afgerond, ongeacht het aantal vaccinaties dat zij na de basisserie ontvangen. Alle verpleeghuisbewoners vallen onder de eerste groep van kwetsbare personen die gevaccineerd mag worden. Hieronder vallen ook patiënten in de geriatrische revalidatie. Er kan besteld worden vanaf woensdag 14 september via de RIVM-bestelapplicatie. De leveringen van de vaccins vinden plaats vanaf de week van 19 september. Bestellen kan dagelijks, de leveringen vinden 3x per week plaats. Er gaat gevaccineerd worden met de bivalente vaccins, voor de verpleeghuispatiënten is dit Comirnaty (Pfizer). Er moet minimaal 3 maanden zitten tussen de laatste vaccinatie of een COVID-19 infectie. Voorwaarde is wel dat een basisvaccinatie is afgerond. Uitzondering zijn vaccinaties in het kader van de basisvaccinatie, deze moeten worden uitgevoerd met de ‘oude’ monovalente vaccins. Er blijven drie routes beschikbaar voor het bestellen van vaccins:

  1. De instelling bestelt bij het RIVM en vaccineert zelf;
  2. De instelling vaccineert zelf, maar haalt de opgetrokken spuiten op bij de GGD;
  3. Een maatwerkoplossing in afstemming tussen de regionale GGD en de instelling.

De planning is dat het RIVM a.s. maandag de werkinstructie publiceert. De COVID-19 uitvoeringsrichtlijn met aanpassingen met betrekking tot de najaarscampagne verschijnt naar verwachting volgende week. Hierbij ontvangen jullie alvast relevante documenten, zoals uitnodigingsbrieven en toestemmingsformulieren. Toestemming hoeft in principe niet schriftelijk, als eerder toestemming is gegeven voor het betreffende vaccin kan worden volstaan met mondelinge toestemming. De toestemming moet wel worden vastgelegd in het medisch dossier.

Naar nieuwsoverzicht