14 juni 2022

Zorgprofessionals reageren op plannen WOZO-programma van minister

Minister van langdurige zorg Conny Helder noemde het WOZO-programma vorige week tijdens het jubileumcongres, een programma gericht op Wonen, Ondersteuning en Zorg (WOZO) voor ouderen vanuit VWS. In dit programma legt VWS de nadruk het zich aanpassen van ondersteuning en zorg op de voorkeur van ouderen om zo lang mogelijk regie op het eigen leven te houden en dat zware, complexe zorgvragen zo lang mogelijk worden uitgesteld of zelfs worden voorkomen. Zorgprofessionals delen de zorg dat de focus te veel ligt op de vitale ouderen en te weinig op hoe we de zorg en behandeling voor de groter wordende groep kwetsbare ouderen met elkaar gaan organiseren. Afgelopen week hebben Verenso, V&VN en LHV daarom gezamenlijk een reactie geschreven.  

Gezamenlijke reactie V&VN, LHV en Verenso

In het WOZO-programma missen we als zorgprofessionals de concreetheid, focus en urgentie. In de notitie geven we aan wat wij vinden dat nodig is om goede zorg en ondersteuning te bieden aan kwetsbare ouderen aan het einde van het leven. Lees de notitie hier. De belangrijkste punten zijn:

  • Verandering van de ouderenzorg begint bij de inhoud, de behoeften van ouderen en de wijze waarop zorgprofessionals hier aan tegemoet kunnen komen;
  • WOZO kan niet zonder een goede inbreng van de zorgprofessionals in de ouderenzorg;
  • De groeiende groep kwetsbare ouderen thuis komt onvoldoende terug;
  • Aandacht voor de Wmo: voorzieningen dienen beschikbaar te zijn;
  • Geclusterde woonvormen voor kwetsbare ouderen hebben duidelijke eisen nodig;
  • Behoud het verpleeghuis en multidisciplinaire behandeling in de Wlz voor de meest kwetsbare ouderen;
  • Zorg voor landelijke kaders, maar geef ruimte voor regionale invulling.
Vervolg

Met deze reacties beogen we om in het programma ook aandacht te geven om voor de groeiende groep kwetsbare ouderen te zorgen. Via de nieuwsbrief zullen we jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Meer informatie: Yvonne Lensink

 

Naar nieuwsoverzicht