21 februari 2023

Stand van zaken rond stappenplan Wzd en Jubileummagazine

In het jubileummagazine is per abuis een fout terecht gekomen, waar we je graag op wijzen om eventuele misverstanden te voorkomen. Tegelijkertijd biedt dit ons de gelegenheid om je weer op de hoogte te brengen van de laatste stand van zaken.

Op pagina 51 van het jubileummagazine staat de zin: ‘Onze gemeenschappelijke brief kreeg brede steun in de Tweede Kamer en de verplichte evaluatie is toen geschrapt door minister Helder.’

Het is correct dat onze gemeenschappelijke brief brede steun heeft gekregen, maar niet correct dat de verplichte evaluatie in zijn geheel is geschrapt in het stappenplan van de Wzd. De evaluatie van onvrijwillige zorg is nog steeds verplicht. Onze gemeenschappelijke brief en ons advies aan de minister richtte zich op de vereenvoudiging van het stappenplan door het niet langer verplicht stellen van de eerste evaluatietermijn van drie maanden die in de Wzd wordt voorgeschreven. De minister heeft aangegeven ons advies mee te nemen in de Kabinetsreactie op de Wzd, hetgeen naar verwachting op dit punt zal leiden tot wetswijzigingen in 2023 van de Wzd. Om misverstanden te voorkomen, tref je hieronder de tekst rond de evaluatie aan uit ons veld breed tot stand gekomen advies dat de minister meeneemt.

Advies rond vereenvoudiging stappenplan

Het veldbrede advies stelt: ‘In het zorgplan staat wanneer het wordt geëvalueerd. Dit gebeurt ten minste elke zes maanden. Het zorgplan wordt eerder geëvalueerd dan in het zorgplan is aangegeven als de zorgbehoefte van de cliënt daartoe aanleiding geeft.’

Samengevat stelt ons advies dus voor om niet langer de nu nog in de Wzd opgenomen eerste evaluatietermijn van drie maanden in alle gevallen verplicht te stellen, maar meer ruimte voor maatwerk te geven door ten minste elke zes maanden te evalueren, of eerder als de zorgbehoefte van de cliënt daar aanleiding toe geeft en als die eerdere termijn wordt afgesproken en vastgelegd in het zorgplan.

Verenso zal in 2023 met de andere partijen met wie dit advies tot stand gekomen is, de minister houden aan het meenemen hiervan in concrete wijziging van de Wzd op dit punt.

 

Naar nieuwsoverzicht