27 februari 2023

Verzoek commentaar SRI richtlijn BRMO voor 19 maart

De Stichting Kwaliteitsimpuls Langdurige Zorg (SKILZ), waarvan Verenso, NVAVG en V&VN de oprichters zijn, is samen met het RIVM en FMS gestart met het updaten van infectiepreventierichtlijnen (voorheen WIP-richtlijnen). SKILZ, FMS en RIVM werken hiertoe samen in het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI).

Het uitgangspunt is het updaten van de richtlijnen zoveel mogelijk settingbreed aan te vliegen en waar nodig onderscheid te maken in settingen. Verenso werkt daarbij samen met de NVAVG door afvaardiging voor de richtlijnen te verdelen waarbij de afgevaardigde beide verenigingen, in overleg, vertegenwoordigt. Specialist ouderengeneeskunde Jan Vissers is namens Verenso betrokken bij de totstandkoming van de BRMO richtlijn.

De richtlijn betreft de herziening van de door de werkgroep infectiepreventie (WIP) geformuleerde richtlijnen ‘Bijzonder resistente micro organismen (BRMO) ziekenhuizen’ en ‘BRMO, Verpleeghuizen, woonzorgcentra en voorzieningen voor kleinschalig wonen voor ouderen’.

Deze richtlijnen zijn samengevoegd tot één overkoepelende richtlijn infectiepreventie BRMO die voor de verschillende zorgdomeinen toepasbaar is. Met het uitbrengen van deze richtlijn komen bovengenoemde richtlijnen te vervallen.

De richtlijn beschrijft de infectiepreventiemaatregelen ter voorkoming van transmissie van BRMO in ziekenhuizen, woonzorgcentra, gehandicaptenzorg, revalidatiecentra en thuiszorg. Hierbij zullen onderwerpen m.b.t. criteria voor BRMO, risico-inventarisatie voor BRMO dragerschap, isolatie en infectiepreventiemaatregelen, contactonderzoek en organisatie van zorg worden beschreven.

Leden van Verenso kunnen de conceptrichtlijn opvragen bij Wendy Hommes-Poucki via richtlijnen@verenso.nl. Naast de conceptrichtlijn wordt dan ook een commentaarformulier toegestuurd. Voor het becommentariëren van kwaliteitsinstrumenten krijg je 2 accreditatiepunten.

Het ingevulde commentaarformulier ontvangt Verenso graag uiterlijk 19 maart retour op richtlijnen@verenso.nl. Nadien kan het commentaar niet meer in behandeling worden genomen.  

 

Naar nieuwsoverzicht