12 april 2022

Gebruik van zelftest in het verpleeghuis?

Op 11 april is er opnieuw een COVID-19 maatregel versoepeld. Voor de algemene bevolking geldt dat de zelftest voldoet om te bepalen of iemand besmet is met het Coronavirus. Voor bewoners en medewerkers van het verpleeghuis blijft de PCR-test de norm.

De PCR-test is betrouwbaarder dan de (antigeen)zelftest. Vanwege de kwetsbaarheid van de bewoners blijft daarom de PCR-test bij patiënten en zorgmedewerkers het uitgangspunt.

Recent is wel het behandeladvies aangepast en is testen bij klachten het uitgangspunt in relatie tot een uitbraak en quarantaine en zijn de quarantaineregels versoepeld. Ook het uitvoeren van bron- en contactonderzoek naar aanleiding van een positieve patiënt of bewoner blijft het uitgangspunt in verpleeghuizen. 

Omdat een positieve zelftest in de algemene bevolking ook niet meer bevestigd hoeft te worden bij de GGD worden de prevalentiecijfers onbetrouwbaar. We verwachten a.s. donderdag een update te kunnen publiceren van het behandeladvies wat dit betekent voor het afwegingskader m.b.t. het inzetten van preventieve maatregelen.

Meer informatie: Else Poot

 

Naar nieuwsoverzicht