30 januari 2024

Visie Eerstelijnszorg 2030 IZA vastgesteld

Visie Eerstelijnszorg 2030 IZA vastgesteld

De afgelopen periode heeft Verenso actief meegewerkt aan de visie Eerstelijnszorg 2030. Deze visie is nu definitief vastgesteld.

De specialist ouderengeneeskunde is inmiddels ook in de eerste lijn een onmisbare schakel in de zorg en behandeling van kwetsbare ouderen. Om deze reden heeft Verenso actief geparticipeerd in de kerngroep die de visie heeft ontwikkeld. Een groot aantal specialisten ouderengeneeskunde heeft tijdens het traject  inhoudelijk input gegeven.

Verenso kan zich goed vinden in de visie zoals deze er nu ligt. De visie geeft landelijk richting aan de ontwikkeling van de eerstelijnszorg, maar biedt ook ruimte voor regionaal en wijkgericht maatwerk. De specialist ouderengeneeskunde speelt hierin een belangrijke rol. Daarbij is ook ruimte voor regiebehandelaarschap door de specialist ouderengeneeskunde als de complexiteit van behandeling hierom vraagt. In de komende periode zal de visie worden vertaald naar concrete activiteiten. Uiteraard zal Verenso hier ook actief aan bijdragen. 

Over de visie

De eerstelijnszorg toegankelijk houden voor de mensen die dat nodig hebben en bijdragen aan gelijke kansen op goede gezondheid voor iedereen. Dat is het doel van de visie eerstelijnszorg 2030 die gisteren werd vastgesteld. De visie is opgesteld voor en door partijen uit het veld.

Met de visie nemen de partijen van de eerstelijnszorg samen de verantwoordelijkheid om de toegankelijkheid en continuïteit te waarborgen. Ze werken krachtig samen aan het vernieuwen van de eerstelijnszorg en versterken de organisatie ervan. Zodat de eerstelijnszorg in 2030 is gebaseerd op de principes van passende zorg, waarbij beschikbare capaciteit en middelen op de beste manier worden ingezet.

Wat verandert de visie concreet?
  • We verminderen de ongewenste druk op de eerstelijnszorg.
  • Patiënten worden beter voorbereid op en toegeleid naar de eerste lijn.
  • We bieden passende eerstelijnszorg met focus op gezondheid en kwaliteit van leven, waar van meerwaarde digitaal ondersteund.
  • We benutten de capaciteit binnen de eerstelijnszorg beter en organiseren taken waar nodig anders.
  • We realiseren hechte samenwerking tussen professionals in wijken/dorpen, zodat er proactief kan worden ingespeeld op gezondheidsproblemen en knelpunten in de wijk.
  • We zorgen voor goede aanspreekbaarheid van de eerstelijnszorg in de regio.
  • We verbeteren de samenwerking met het sociaal domein, de tweede- en derdelijnszorg, en langdurige zorg.
  • We realiseren een 24/7 infrastructuur voor de eerstelijnszorg voor crisissituaties.

IMG_5788.jpg

De visie is tot stand gekomen met bijdragen van
Patiëntenfederatie Nederland, Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Nederlands Huisartsen Genootschap, InEen, Zorgverzekeraars Nederland, ActiZ, V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland), Zorgthuisnl, Apothekersorganisatie KNMP, KNGF Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, Paramedisch Platform Nederland (PPN), Verenso, NVAVG, VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), Sociaal Werk Nederland, Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Zorginstituut Nederland, ZonMw, Federatie Medisch Specialisten, de Nederlandse ggz, NVZ | Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, ZKN - Zelfstandige Klinieken Nederland en VWS.

Naar nieuwsoverzicht