Verenso voorjaarscongres 27 mei 2021

‘Leren van een crisis’

Beeld-bij-voorjaarscongres-2021.png 


Neem op donderdagmiddag 27 mei ook deel aan ons digitale voorjaarscongres! Thema is 'Leren van een crisis', waarbij we inzoomen op onderwerpen als crisismanagement, crisiscommunicatie en medisch leiderschap. Ook is er ruimte voor wetenschappelijk onderzoek. 

Aan het voorjaarscongres zijn drie accreditatiepunten toegekend.

Hieronder treft u het programma van deze middag aan.

Algemene ledenvergadering Verenso - alleen toegankelijk voor leden -

Pauze

De dagvoorzitter Piet-Hein Peeters en Anne Lefebre, voorzitter congrescommissie, openen het voorjaarscongres.

Via Mentimeter vragen we bij de deelnemers hoe zij de coronacrisis ervaren hebben.

Lyan de Roos is specialist ouderengeneeskunde en werkzaam bij Brabantzorg. Het verpleeghuis waar zij werkt kreeg als een van de eerste verpleeghuizen in Nederland te maken met een grote corona-uitbraak. Hoe is zij omgegaan met deze situatie, toen er nog weinig bekend was over dit nieuwe virus? Lyan de Roos verscheen de afgelopen periode regelmatig in de media en ontving als eerste specialist ouderengeneeskunde een vaccinatie. Ook verscheen onlangs haar boek ‘Vechten voor ouderen in de coronacrisis’.

Tijdens het interview laten we twee pitches zien van onderzoekers waarop zowel Lyan de Roos als de deelnemers op kunnen reageren. Het gaat om:

  • Maartje Klapwijk - Kwaliteit van sterven bij dementie
  • Bram de Boer - Social distancing

Pauze

Peter Tankink is Head Crisis Response Team COVID-19 bij het ministerie van Defensie. Hij was in charge toen Defensie bijsprong in de verpleeghuizen en heeft ook veel ervaring met andere soorten crises.

Naast een presentatie gaat dagvoorzitter Piet-Hein in gesprek met Peter Tankink en Lyan de Roos en worden ook de deelnemers actief betrokken via Menitimeter en de chatfunctie.

Pauze

Piet-Hein Peeters gaat in gesprek met Jacqueline de Groot van Verenso en Conny Helder van ActiZ.

Jacqueline de Groot is sinds oktober 2020 voorzitter van Verenso en startte haar voorzitterschap dus in een turbulente tijd. Wat is de rol van Verenso in deze coronacrisis en wat betekent dit voor de organisatie én communicatie?

Conny Helder is bestuurslid bij ActiZ en zal vanuit een landelijk en bestuurlijk perspectief haar licht laten schijnen op het crisismanagement van verpleeghuizen.

Tijdens het interview laten we ook drie pitches zien van onderzoekers waarop zowel Jacqueline de Groot, Conny Helder als de deelnemers kunnen reageren. Het gaat om:

  • Elleke Landeweer - Alternatieven voor gesloten deuren onder de Wzd.
  • Tjarda Boere - De inzet van de CRP-sneltest bij de diagnostiek van lage luchtweg infecties in het verpleeghuis.
  • Anne Harhuis - Crisis bij verpleeghuisbewoners met dementie en zeer ernstig probleemgedrag.

Afsluiting van het voorjaarscongres.