12 december 2023

Persbericht | Oproep: zorg en behandeling voor kwetsbare ouderen verdient meer aandacht

De Nederlandse samenleving vergrijst in rap tempo. De komende jaren zullen er steeds meer kwetsbare ouderen komen, die ook langer thuis blijven wonen. Om deze groeiende groep zorg te kunnen blijven bieden, zijn nu maatregelen nodig. De specialist ouderengeneeskunde vervult hierbij een cruciale rol. Bij kwetsbare ouderen in het verpleeghuis én thuis. Als de politiek nu niet ingrijpt, zullen kwetsbare ouderen in de toekomst niet goed geholpen kunnen worden. Dit zal leiden tot een grotere druk op de zorg en hogere kosten, bijvoorbeeld door ziekenhuisopnames die voorkomen hadden kunnen worden.

Verenso, de beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde, maakt zich grote zorgen over de toekomst. “Nederlandse ouderen worden steeds ouder én wonen steeds langer thuis. Ook wanneer zij in gezondheid achteruitgaan. Dat betekent dat de zorg thuis – in de wijk – goed geregeld moet zijn. Ouderen met complexe problematiek moeten daarbij toegang hebben tot behandeling door een specialist ouderengeneeskunde, ook als regiebehandelaar en poortwachter. Net zoals nu het geval is in het verpleeghuis”, stelt Jacqueline de Groot, voorzitter van Verenso en specialist ouderengeneeskunde.

Regiebehandelaar

In het verpleeghuis is het vanzelfsprekend dat samen met de patiënt nagegaan wordt wat belangrijk is. Welke ziekenhuisbezoeken of -opnames zijn nog wenselijk? Wat draagt bij aan de kwaliteit van leven voor deze patiënt? Ook voor patiënten met complexe problematiek buiten het verpleeghuis is dit essentieel. Dit betekent dat de specialist ouderengeneeskunde de rol van de huisarts als regiebehandelaar moet kunnen overnemen als de complexiteit van de patiënt hierom vraagt. Dit vraagt actieve betrokkenheid van de specialist ouderengeneeskunde bij de organisatie van de eerste lijn. Maar dat moet wel gefaciliteerd en bekostigd worden. Verenso roept daarbij op om niet alleen te kijken naar wat dat gaat kosten, maar vooral naar wat het oplevert en bespaart. Zowel materieel als immaterieel.

Oproep

Verenso roept de nieuwe Tweede Kamerleden op om de opgaven in de ouderenzorg én in de eerste lijn op te pakken. De Groot: “Langdurige zorg vindt allang niet meer plaats binnen de muren van het verpleeghuis. Wanneer kwetsbare ouderen langer thuis wonen is een duidelijke visie op de zorg en behandeling voor kwetsbare ouderen essentieel. Hetzelfde geldt voor de organisatie van noodzakelijke randvoorwaarden. Deze opgaven wachten niet.”

 

Naar nieuwsoverzicht