28 december 2023

Wie komt er in aanmerking voor een COVID-19-vaccinatie vanaf 1 januari 2024?

De najaarsvaccinatieronde 2023 is geëindigd op 22 december 2023.

Eén (jaarlijkse) COVID-19-vaccinatie volstaat voor de meeste mensen uit de doelgroepen. Echter, bij sommige patiënten kan het wenselijk zijn om een extra vaccinatie te geven. Bijvoorbeeld in het geval van ernstige immuunsuppressie door onderliggende ziekte of medicatie.  

In 2024 blijft vaccinatie daarom beschikbaar voor:  

  • volwassen en kinderen met een medisch hoog risico (op individuele indicatie van een behandelend arts);  
  • mensen die op individuele basis door een behandelend arts worden geïndiceerd voor een extra vaccinatie; 
  • zwangeren die langer dan 6 maanden geleden voor het laatst tegen corona zijn gevaccineerd i.v.m. het risico op een ernstig beloop van corona in de zwangerschap. 

Zwangeren hebben geen verwijzing nodig. Indien er sprake is van een andere indicatie is een (bij voorkeur schriftelijke) verwijzing voor vaccinatie bij de GGD nodig.  

Voor verdere informatie over de vaccinatieroute voor bewoners in instellingen met medische dienst of instellingen zonder medische dienst verwijzen wij instellingsartsen naar de werkinstructies die zijn gepubliceerd op de RIVM-website voor professionals.  

Herziening richtlijn

De herziening van de Uitvoeringsrichtlijn COVID-19 vaccinatie en de Handleiding 'COVID-19-vaccinatie van immuungecompromitteerde patiënten 'met het te voeren vaccinatiebeleid in 2024 zullen naar verwachting 2 januari 2024 worden gepubliceerd.  

De vaccinatiestrategie, zoals hierboven beschreven, is gebaseerd op het advies ‘Structureel vaccinatieprogramma tegen COVID-19’ van de Gezondheidsraad dat op 28 juni 2023 is gepubliceerd. 

Naar nieuwsoverzicht