7 mei 2024

In memoriam Menno Buiskool

In memoriam Menno Buiskool

Vorige week bereikte ons het zeer verdrietige bericht dat Menno Buiskool op vrijdag 26 april plots is overleden. Menno stond nog volop in het leven. Wij verliezen met Menno een bevlogen specialist ouderengeneeskunde, een bijzonder actief en gerespecteerd lid van onze vereniging.

In 1992 startte Menno in Amsterdam met de verpleeghuisartsopleiding. Hij werkte daarna als hoofd medische dienst in enkele verpleeghuizen in de provincie Groningen. Aan de universiteit van Groningen zorgde hij voor meer aandacht voor de ouderengeneeskunde in het basiscurriculum van de geneeskunde opleiding en zette zich in voor een vast coschap aldaar, hetgeen gerealiseerd gaat worden.

Hij was een pionier voor ons vak buiten het verpleeghuis. Zijn zelfstandigheid, eigengereidheid en visie kon hij prima kwijt als specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn. Met zijn multidisciplinaire maatschap Multimaat was hij een van de eerste pioniers die al in 2005 deze nieuwe organisatievorm ontwikkelde, voor zowel diagnostiek als medebehandeling voor thuiswonende kwetsbare ouderen.

Hij deelde zijn praktijkkennis ook met anderen. Zo heeft hij zich, samen met de huisartsen, ingezet voor de verdere positionering van het specialisme in de eerste lijn in Drenthe. Dit heeft later geleid tot intensieve samenwerking van specialisten ouderengeneeskunde in de regionale huisartsenorganisatie en bijbehorende huisartsenpraktijken van Dokter Drenthe.

Bovendien was hij altijd regionaal actief voor de vereniging. Hij zat in het Verenso districtsbestuur van de regio Noord en was voorzitter van het regiobestuur KNMG regio Groningen Drenthe. Op de trouw door hem bezochte Verenso ledenvergaderingen, ook vorig jaar nog, maakte hij zich druk over het belang van de Verenso regio’s als middel voor ontmoeting en kennisdeling. Sinds 2017 was Menno een vast lid van de congrescommissie. Hij was nog in volle voorbereiding voor het komende congres in juni. Helaas maakt hij dit niet meer mee.

Wij zullen Menno gaan missen. Wij wensen zijn naasten heel veel sterkte en kracht toe bij het dragen van dit plotse verlies.

Bestuur, raad van toezicht en bureau Verenso

Naar nieuwsoverzicht