Opleiding

‘Als specialist ouderengeneeskunde lever ik zorg op maat’

Ilonka-Godschalk.jpg

Ilonka Godschalk was al twintig jaar werkzaam als huisarts toen zij besloot de overstap te wagen naar het specialisme ouderengeneeskunde. “Ik wilde meer bezig zijn met de kwaliteit van leven”, vertelt zij in dit interview.

“Hoewel ik altijd met veel plezier huisarts ben geweest, kreeg ik op een gegeven moment toch het gevoel dat ik iets miste. Met behulp van een loopbaancoach kwam ik erachter dat ik iemand ben die graag met ouderen werkt en zorg op maat levert. Als huisarts doe je dat ook deels, maar er is minder ruimte om hier ook echt mee bezig te zijn. Na een jaar twee dagen als huisarts en drie dagen als anios in het verpleeghuis te hebben gewerkt wist ik zeker dat ik specialist ouderengeneeskunde wilde worden. Ik vind het fijn om met verpleegkundigen, verzorgenden en andere professionals samen te werken en te bekijken wat het beste is voor een patiënt. Daardoor kan ik zorg op maat leveren.”

Terug in de schoolbanken

“In het begin was het wel even wennen om weer in de schoolbanken te zitten. Enerzijds breng ik al veel kennis en ervaring met mij mee, maar anderzijds leer ik ook ontzettend veel nieuwe dingen! Zo moet ik af en toe echt uit mijn comfortzone stappen. Bijvoorbeeld als het gaat om het houden van een referaat of het schrijven van een CAT (Critically Appraised Topic, red.) Momenteel volg ik een wetenschappelijke stage waarbij ik onderzoek doe naar de laaggeletterdheid onder verplegend personeel in het verpleeghuis. Ik buig me over vragen als: Komt het veel voor? Hoe wordt laaggeletterdheid door de medewerkers zelf ervaren? Wat kan het management van verpleeghuizen zelf doen aan laaggeletterdheid onder hun personeel? Het is natuurlijk best lastig als medewerkers protocollen bijvoorbeeld niet goed kunnen lezen. Dit klinkt misschien niet als een voor de hand liggend onderwerp, maar toen ik als huisarts in een achterstandswijk werkte, kwam ik deze problematiek vaak tegen.”

Stap uit je comfortzone

“Op dit moment heb ik nog geen duidelijk beeld welke richting ik op wil na het afronden van de opleiding. Ik merk wel dat ik geïntrigeerd ben door de behandeling van mensen met dementie. Als huisarts was ik vooral betrokken bij de beginfase van deze ziekte, maar als specialist ouderengeneeskunde zie je ook wat daarna komt. Maar of ik hier echt in verder wil weet ik nog niet zeker. De GRZ-stage moet ik bijvoorbeeld nog doen, ik ben heel benieuwd hoe ik dat zal ervaren. Ik vind het belangrijk om open te staan voor nieuwe dingen. Tegen al mijn collega’s zou ik daarom willen zeggen: durf uit je comfortzone te stappen, blijf niet in je eigen patronen hangen. Het kan je zoveel moois opleveren!”

Vernieuwing

“Ik houd van vernieuwing, dingen in beweging zetten. Het beroep van specialist ouderengeneeskunde past daar perfect bij. Niet alleen worden er allerlei nieuwe technieken ontwikkeld om ouderen te ondersteunen, ook als specialist ouderengeneeskunde heb je alle vrijheid om nieuwe ideeën te ontwikkelen en hiermee aan de slag te gaan. Wat dat betreft is dit een prachtig beroep.”