App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

Boekbespreking: Waarom vergeet oma alles?

Een reis naar de hersenen

 

Waaromvergeetomaalles.jpg Auteur: Julissa Cruz
Prijs: € 20
Aantal pag: 58
ISBN: 9788418203367
ISBN eBook: 9788418203831

 

Annette van Kerkhof


Julissa Cruz is aios ouderengeneeskunde en tante en zij schreef een verhaal over dementie waarin zij kinderen op een leuke manier kennis laat maken met de neurologische problemen die bij dementie komen kijken.

Het verhaal gaat over twee kinderen die bij hun grootouders logeren. Als het meisje merkt dat oma dingen vergeet wordt ze onzeker en verdrietig. Maar dan verandert de hond van opa en oma in een geleerde professor en neemt het meisje en haar broertje mee op reis door de hersenen van oma. Ze nemen een duik in de derde ventrikel en leren de hippocampus kennen (een broos zeepaardje met een oude, haperende laptop). Ze leren over neuronen, zintuigen en de invloed van positieve prikkels op de stemming van oma.

Wat een leuke manier om dementie uit te leggen aan kinderen. Het deed me denken aan mijn favoriete televisie serie van vroeger: ‘Er was eens… het leven’ (actueel te zien op Netflix).  In het verhaal komt de uitleg van de hersenen aan bod, de gevoelens van het kind dat zich zorgen maakt om oma en een manier waarop kinderen omgaan met deze ziekte. De prenten in het boek illustreren dit nog eens heel mooi, wat het nog toegankelijker maakt voor kinderen.

Naast het verhaal bevat het boek informatie en een gids voor ouders met praktische handvatten hoe zij met hun kinderen kunnen spreken over dementie.

Dit boek is een aanrader voor ouders die hun kinderen uitleg willen geven over dementie. Zeker artsen en psychologen zullen het leuk vinden doordat het boek dicht bij de medische termen blijft, zonder het te ingewikkeld te maken voor kinderen. Het boek is geschikt voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar.

 

 

Auteur

  • Annette P.A. van Kerkhof, specialist ouderengeneeskunde, Zorggroep Apeldoorn
PDF
Genereer PDF document