Beloning en waardering specialist ouderengeneeskunde (Cao)

 

Eind september 2024 zijn de onderhandelingen gestart voor een nieuwe Cao VVT. De belangen van specialisten ouderengeneeskunde worden in deze cao behartigd door de LAD (landelijke vereniging van artsen in dienstverband). Wat doet Verenso en wat doet de LAD? 

Rol Verenso

Verenso behartigt de belangen van specialisten ouderengeneeskunde. Dat geldt voor belangen in de volle breedte van de gezondheidszorg waarin de specialist ouderengeneeskunde werkzaam is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de positie van de specialist ouderengeneeskunde als medisch inhoudelijk regiebehandelaar, de bekostiging in de eerste lijn en het verminderen van administratieve lasten in bijvoorbeeld de Wzd. Verenso heeft geen positie aan de Cao-tafel. Die rol heeft LAD, de landelijke vereniging van artsen in dienstverband.

Rol LAD

De LAD richt zich specifiek op de arbeidsvoorwaardelijke belangen van specialisten ouderengeneeskunde en andere artsen in loondienst. Omdat die belangen elkaar regelmatig raken, werken de LAD en Verenso nauw samen en hebben ze ook regelmatig contact over de Cao VVT. 

Inzet lopende CAO onderhandelingen

De LAD en Verenso vinden het van groot belang dat in de nieuwe Cao concrete afspraken worden gemaakt over de verbetering van arbeidsvoorwaarden voor specialisten ouderengeneeskunde. “Hun rol wordt immers steeds belangrijker in het medisch landschap, terwijl ze te maken hebben met een hoge werkdruk en steeds complexere zorg. Ze krijgen in onze ogen nog niet de waardering die ze verdienen, terwijl dat hard nodig is met het oog op de toenemende vraag naar specialisten ouderengeneeskunde”, aldus LAD-onderhandelaar Jan Willem Le Febre. Jacqueline de Groot, voorzitter van Verenso: “Gezien het belang van specialisten ouderengeneeskunde voor groeiende groep kwetsbare ouderen in de samenleving, is het van groot belang dat de arbeidsvoorwaarden verbeteren. Zo voelen specialisten ouderengeneeskunde in loondienst zich beter gewaardeerd voor hun inzet.”

Wat wil de LAD regelen?
  • Dat specialisten ouderengeneeskunde een arbeidsmarkttoeslag krijgen voor het uitvoeren van ANW diensten, boven op de huidige vergoedingsregeling.
  • Concrete afspraken maken over de positionering van specialisten ouderengeneeskunde; Het opnemen van het gesloten convenant over inspraak in de cao.
  • Dat werkgevers in de VVT de LAD-interventie ‘Arts aan de bestuurstafel’ vergoeden. De LAD heeft deze interventie (een eenjarig traject) speciaal ontwikkeld om artsen te helpen bij de oprichting van een professioneel inspraakorgaan.
  • Op langere termijn zet de LAD zich in voor een apart Cao hoofdstuk voor de arbeidsvoorwaarden van de specialist ouderengeneeskunde. 
Waarom vindt Verenso een betere beloning van de specialist ouderengeneeskunde van belang?

Nu al is er een tekort aan specialisten ouderengeneeskunde. Indien het salaris niet tot  een met andere artsen vergelijkbaar niveau wordt opgetrokken zal de instroom van jonge specialisten ouderengeneeskunde stagneren.

Welke onderbouwing is er voor een betere beloning?

De verantwoordelijkheden van de specialisten ouderengeneeskunde nemen steeds meer toe. De specialist ouderengeneeskunde is regiebehandelaar van de meest kwetsbare patiënten. De werkdruk en complexiteit van de behandeling nemen toe.  

Wat vinden wij een goede inschaling

Op basis van de Cao start de honorering van specialisten ouderengeneeskunde bij schaal FWG75.  Voor kaderartsen en leidinggevenden van vakgroepen is FWG80 gebruikelijk .

Het huidige FWG systeem past niet (meer) goed bij de functie van specialist ouderengeneeskunde. Het tekort aan specialisten ouderengeneeskunde neemt toe. Als gevolg hiervan ontstaat in een situatie van vraag en aanbod een ongecontroleerde druk op de salarissen. Op individuele basis worden arbeidsvoorwaarden aangepast en arbeidsmarkttoeslagen gegeven. Om deze situatie te reguleren en om een carrière perspectief te kunnen bieden is het wenselijk de inschaling van specialisten ouderengeneeskunde te verbeteren. Als Verenso steunen we dan ook de inzet van de LAD voor een apart Cao hoofdstuk voor de beloning en arbeidsvoorwaarden van de specialist ouderengeneeskunde. 

Tenslotte, advies aan specialisten ouderengeneeskunde in loondienst

Ga bij indiensttreding of gedurende je loondienstverband het gesprek aan over je arbeidsvoorwaarden. Bespreek niet alleen je salaris en je schaal, maar ook je bredere arbeidsvoorwaarden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de vergoeding van je opleidingskosten (en de tijd voor opleiding) en het lidmaatschap van je beroepsvereniging.