App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

Van de redactie

Pasfoto-Anne_2022.jpg

Anne Belonje

 

Met deze editie van het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde heb je meteen een dubbelnummer voor ogen! Het is niet alleen een themanummer met als titel 'Ouderengeneeskunde in een internationaal perspectief', maar herbergt ook de abstracts die zijn ingediend voor het afgelopen voorjaarscongres van Verenso. Lezen dus!

Alhoewel Nederland uniek is met de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde, wordt er wereldwijd steeds meer aandacht geschonken aan de zorg voor ouderen in bijvoorbeeld beleid, opleiding, onderzoek en organisatie van zorg. In dit themanummer hebben we dan ook een waaier aan artikelen voor jullie samengebracht die deze deelonderwerpen belichten.

Zo wordt door Anne Belonje een schets gegeven van de huidige trends in de mondiale levensverwachting met de daarbij komende uitdagingen en hoe beleidsmakers in de Europese Commissie en de VN hierop acteren. Nienke Fleuren neemt ons mee naar Singapore, waar zij een verslag maakte van een congres over proactieve zorgplanning (voorheen 'advance care planning'. We lezen in het artikel van Jentie Kraamer hoe een stage naar Cuba voor onder andere specialisten ouderengeneeskunde in opleiding is opgezet en met welke achterliggende gedachte dit is gedaan. Op Europese bodem beschrijft Sandra van Beek, in een verhelderend interview met onderzoeker Audhild Høyem, voor welke uitdagingen Noorwegen staat in de organisatie van zorg voor hun ouderen. Iets dichter bij huis leren we wat de verschillen zijn in de Belgische en Nederlandse zorg voor ouderen opgetekend in een verslag van Dianne Bremmer over het symposium ‘gluren bij de buren’.

Naast deze reis door het internationale landschap van de ouderenzorg, hebben we nog onze vaste rubrieken met daarin onder andere een bijdrage van SANO en een tweetal artikelen die jullie kunnen ondersteunen in de praktijk: samenwerking tussen de dermatoloog en de specialist ouderengeneeskunde ter verbetering van de huidzorg door Marleen van Oosterhout en hoe diagnosticeer je dehydratie in het verpleeghuis door Simone Paulis. Met de afgelopen tropische dagen geen overbodige luxe. Veel leesplezier gewenst!

 

Kom je onze redactie versterken? We zijn dringend op zoek naar enthousiaste collega’s. Klik hier voor de vacaturetekst. 

PDF
Genereer PDF document