App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

Van de redactie

Kiezen voor delen

Eefje Sizoo, Bert Bukman

gastredactie5-2016def.jpg

Hoe moeten we de kaderopleiding plaatsen in ons generalistische vak? Dat is een van de vele interessante vragen die in dit congresnummer van het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde aan de orde komen.

Eric van der Geer van het Radboudumc denkt dat de kaderopleiding steeds minder meerwaarde heeft. De aios van tegenwoordig zijn immers veel beter opgeleid dan de verpleeghuisartsen van nog niet eens zo heel lang geleden, schrijft hij.

Martin Smalbrugge van het VUmc is een andere mening toegedaan. Uiteraard is de generalistische specialist ouderengeneeskunde van groot belang voor een goede zorg, maar de kaderarts is een verrijking, is zijn visie. De kaderarts heeft zich immers bekwaamd in een deel van het vak waarvan de patiënt die dat nodig heeft profijt heeft.

Beide auteurs vinden dat we moeten waken voor superspecialisatie. Wij zijn benieuwd wat Victor Chel van het LUMC hier aan toe gaat voegen op het congres. En wat vindt u? Volg de discussie en oordeel zelf.  

Speciale aandacht willen wij vragen voor de aquarellen van schilder Herman van Hoogdalem, die een aantal indringende portretten maakte van mensen met dementie. In deze editie van het tijdschrift is een aantal van deze portretten opgenomen en kunt u lezen over de achtergrond van zijn werk. Maar u kunt Herman van Hoogdalem ook persoonlijk ontmoeten op het Verenso-najaarscongres ‘Kiezen voor delen’, waar hij een serie portretten tentoonstelt en een documentaire wordt gepresenteerd.

Naast de congres gerelateerde en reguliere artikelen, starten we samen met SOON een nieuwe rubriek: de ABCDE kennistoets. Hoe staat het met uw kennis op het gebied van acute ouderengeneeskunde? Bent u voldoende op de hoogte? Toets uw kennis en beantwoord de vragen.

Donderdag 24 november is het Verenso najaarscongres ‘Kiezen voor delen’ Het belooft weer een mooi congres te worden. Net als vorig jaar vindt u alle abstracts die op dit congres gepresenteerd worden in deze editie van ons tijdschrift. Maar wij willen u toch vooral oproepen om zelf naar het congres te komen en de sprekers en uw vakgenoten te ontmoeten. We hopen u te mogen verwelkomen op 24 november in Den Bosch!

Auteur(s)

  • Dr. Eefje M. Sizoo, aios ouderengeneeskunde
  • Bert Bukman, adviseur
Reacties
PDF
Genereer PDF document
PDF
Genereer PDF document