App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

Boekbespreking: Zelfzorg van de jonge dokter

over veerkracht, geneesplezier en persoonlijk leiderschap

Zelfzorg-voor-de-jonge-dokter-cover.jpg

 

Auteur: Froukje Verdam
Uitgever: Lanno Campus 
Prijs: € 27,99
Aantal pag: 160
ISBN: 9789401473453

 

Esther Zwaan

 

Het uitgangspunt van het boek ‘Zelfzorg voor de jonge dokter’ is dat goed voor jezelf zorgen je draagkracht en weerbaarheid vergroot, waardoor je meer plezier hebt in je werk en de kans op een burn-out kleiner wordt. Dat is nodig, want uit een onderzoek dat in 2019 is uitgevoerd in opdracht van de VVAA, blijkt dat ruim twintig procent van de Nederlandse zorgverleners onder de 35 jaar burn-outverschijnselen heeft.

De schrijfster, die zelf KNO-arts en coach is, laat in elk hoofdstuk een andere invalshoek aan bod komen. Het is een werkboek met praktische oefeningen, waarin bij elke opdracht ook ruimte is vrijgehouden om de eigen gedachten op te schrijven. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: hoe je je eigen waarden en talenten kunt inzetten, wat de risicofactoren voor een burn-out zijn en wat de factoren zijn waar je wél invloed op hebt. Het laatste hoofdstuk bevat een stappenplan met tien stappen dat je kunt zetten om beter voor jezelf te zorgen. In het boek worden regelmatig voorbeelden gebruikt die helpen om te bedenken hoe je de tips praktisch kunt toepassen.

Je kunt het boek van kaft tot kaft doorlezen, of alleen de hoofdstukken die je aanspreken eruit pakken. Het boek is met name geschikt als je je niet eerder in zelfhulp verdiept hebt. Ik wil dit boek vooral aanraden aan studenten die in de laatste fase van hun studie zijn of aan een net beginnende dokter. Door de verschillende invalshoeken kan eigenlijk iedereen er wel wat uithalen.

 

Auteur

  • Esther Zwaan, aios ouderengeneeskunde, SBOH Utrecht
PDF
Genereer PDF document