App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

Van de redactie

 bouquet-675855_960_720.png

 

Editie twee van dit tijdschrift heeft altijd de geur van de lente. Wij hopen dat wanneer u deze editie leest, u een mooi uitzicht heeft op een lentetafereel met tulpen, narcissen, hyacinten en bomen vol bloesem.

Dit tijdschrift heeft een gevarieerd aanbod aan onderwerpen. In de rubriek Wetenschap maakt Florian Huiskes, arts in opleiding tot specialist ouderengeneeskunde, ons nieuwsgierig met ‘Is tramadol effectief bij fantoompijn?’

Bianca de Jong-Schmit, aioto ouderengeneeskunde heeft de - met verve - verdediging van het proefschrift van Annelore van Dalen-Kok bijgewoond in maart 2022. Deze vond plaats in het Groot Auditorium van de Universiteit van Leiden, voor live publiek en digitaal aanwezige gasten. Zij schrijft daarover in de Hora-est: ‘Pain and its consequences in Dementia: observing the complex relationship between pain, behaviour and ADL in nursing home residents’. Voor Annelore van Dalen-Kok is het ‘Hora est’ van de pedel zeker geen afsluiting van haar carrière in het wetenschappelijk onderzoek. Het is, zo ook volgens promotor prof. Wilco Achterberg, juist een extra aanmoediging om met haar aanstekelijke enthousiasme ervoor te zorgen dat een optimale zorg voor pijn bij mensen met dementie volledig wordt geïmplementeerd en geïntegreerd in de dagelijkse praktijk van het verpleeghuis.  

Annette van Kerkhof, specialist ouderengeneeskunde, schrijft een Hora est over het proefschrift van Maartje Klapwijk ‘Quality until we die’. Het proefschrift begint met: "Dit proefschrift is voor alle mensen met dementie en de mensen die van hen houden. In de hoop dat met elk stukje onderzoek en aandacht voor deze ingrijpende ziekte er verbetering komt in jullie kwaliteit van leven".

In het artikel 'Proeftuin probiotica voor antibiotica geassocieerde diarree in de ouderenzorg (prOud)' wordt voor het implementatieproces de medewerking van de hele keten van zorgverleners benadrukt, van arts tot diëtist tot verzorgende. Al vallen probiotica onder de categorie van voedingssupplementen, het advies voor effectieve toediening is het voorschrijven door de specialist ouderengeneeskunde en opname op de medicatielijst.

Verder zijn de artikelen binnen de vaste rubrieken ook zeker het lezen waard, zoals ‘Meten van valangst in de Geriatrische Revalidatie’ en ‘Uit de ouderengeneeskundige praktijk - Verklaring dementie’ of ‘Woord van het bestuur’. In ‘Actueel’ is te lezen dat Micky Las van Bennekom de winnares van de TVO-pen 2021 geworden is met het artikel ‘Hoe ervaren aios onderwijs over intimiteit en seksualiteit in de ouderengeneeskunde?’ Gefeliciteerd Micky!

Last but not least, we willen met veel eer onze kersverse hoofdredacteur a.i. Sandra van Beek van harte verwelkomen in onze redactie. Door haar enthousiasme voor ons mooie tijdschrift inspireert zij de andere redacteuren nog meer.

Wij wensen u een fijn voorjaar en heel veel leesplezier toe!

 

Kom je onze redactie versterken? We zijn op zoek naar enthousiaste collega’s. Klik hier voor de vacaturetekst. 

PDF
Genereer PDF document