App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

Gluren bij de buren: de ouderenzorg in België en Nederland vergeleken

Leidse opleiding voor Ouderengeneeskunde viert geslaagd jubileum in Antwerpen

Afbeelding1_Bremmer.jpg
Het imposante Provinciehuis in Antwerpen waar het symposium plaatsvond

Dianne Bremmer

 

Ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van het Specialisme Ouderengeneeskunde Opleiding Leiden (SOOL) heeft afgelopen oktober het symposium ‘Gluren bij de buren: de ouderenzorg in België en Nederland vergeleken’ plaatsgevonden. In samenwerking met de Belgische Domus Medica, de huisartsenopleiding van Universiteit Antwerpen en Katholieke Universiteit Leuven, organiseerde SOOL haar jubileumsymposium. Zo’n 200 Belgische en Nederlandse genodigden kwamen samen in het indrukwekkende Provinciehuis in Antwerpen om het symposium bij te wonen. Dit alles met als doel om elkaar te ontmoeten, ideeën uit te wisselen, van elkaar te leren en als aanzet vanuit SOOL voor verdere samenwerking tussen Antwerpen en Leiden op het gebied van scholing in de ouderengeneeskunde.

De specialist ouderengeneeskunde bestaat niet in België

Prof. dr. Cathy Berx, Gouverneur van Antwerpen, opende het symposium. Daarna werden er kennis en ervaringen gedeeld over verschillende thema’s in de ouderenzorg. Er kwamen Belgische en Nederlandse sprekers aan het woord om de ouderenzorg van beide landen uiteen te zetten, waarna er ruimte was voor een paneldiscussie. Complexere zorginhoudelijke problematiek in de thuissituatie, interprofessioneel samenwerken, het inzetten van technologie, valpreventie en opleiden in de ouderenzorg waren enkele thema’s die aan bod kwamen.

Afbeelding2_Bremmer.jpg
Prof. dr. Cathy Berx, Gouverneur van Antwerpen, opent symposium 'Gluren bij de buren: de ouderenzorg in België en Nederland vergeleken'

Het was erg interessant om te horen waar de Belgische ouderenzorg verschilt van die van ons als ‘Noorderburen’. In België blijft de huisarts, ook na opname in een zorginstelling, verantwoordelijk voor zijn/haar patiënt. Het specialisme ouderengeneeskunde, zoals wij dat in Nederland kennen, is in België onbekend. Wel is er aan elk woonzorgcentrum een zogenaamde CRA (Consulterende en Raadgevend (huis)Arts) verbonden.

Belgische en Nederlandse ouderengeneeskunde kennen zelfde uitdagingen

Tijdens de paneldiscussies zorgde de interlandelijke vergelijking voor een leuke dynamiek met een humoristisch randje. De discussie laaide soms flink op, maar de kern bleek dat we niet zoveel van elkaar te verschillen als op het eerste gezicht lijkt. Beide landen verschillen inderdaad in hoe de zorg georganiseerd is en wordt bekostigd, maar kennen daardoor wel eenzelfde soort uitdagingen. In zowel Nederland als België neemt de complexiteit om de ouderenzorg te organiseren toe. Daarbij is de zorginhoudelijke problematiek veelal gelijk. Vergrijzing is in beide landen een groot thema en net als in Nederland, kampen onze zuiderburen ook met tekorten in de zorg. Dus of je nu naar België of naar Nederland kijkt, het opleiden van bekwame artsen in de ouderengeneeskunde is harder nodig dan ooit!

Afbeelding3_Bremmer.png
Dr. Yvonne Martens (NL), prof. dr. Jacobijn Gussekloo (NL) en prof. dr. Jan de Lepeleire (BE) tijdens de paneldiscussie.
Tijdens de paneldiscussie was er ruimte voor het stellen van vragen.

SOOL kijkt terug op een zeer geslaagd 25-jarig jubileum. Met veel dank aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan dit symposium en in het speciaal onze Belgische collega’s voor het hartelijke ontvangst in het prachtige Antwerpen!

Overzicht van alle onderwerpen en sprekers tijdens het symposium ‘Gluren bij de buren: de ouderenzorg in België en Nederland vergeleken’.

Ouderengeneeskunde in België en Nederland: De huidige situatie

  • Belgische en Nederlandse ouderenzorg - hoog over - vergeleken: enkele observaties van op de grens. - prof. dr. Roy Remmen (huisarts UAntwerpen)
  • De zorg voor kwetsbare ouderen thuis en de praktijk van de Coördinerende en Raadgevende Arts in Woonzorgcentra (CRA) in België. - prof. dr. Jan de Lepeleire (huisarts KU Leuven)
  • De medische zorg voor thuiswonende ouderen met complexe problematiek in Nederland: wie doet wat? - prof. dr. Jacobijn Gussekloo (huisarts LUMC) en drs. Yvonne Martens (specialist ouderengeneeskunde LUMC) 

Hot topics en de toekomst

  • Interprofessioneel samenwerken in de Ouderengeneeskunde. - prof. dr. Giannoula Tsakitzidis (onderzoeker UA) en dr. Monica van Eijk (specialist ouderengeneeskunde LUMC)
  • Langer thuis wonen met technische ondersteuningen en de ethische uitdagingen daarbij. - prof. dr. ir. Masi Mohammadi (TU Eindhoven) en dr. Tijs Vandemeulebroucke (onderzoeker UBonn, KU Leuven)
  • Voorkomen van ongewenste/vermijdbare ziekenhuisopnames van ouderen: wat kan proactieve zorgplanning betekenen? - dr. Pieter Heeren (verpleegkundige KU en UZ Leuven) en prof. dr. Simon Mooijaart (internist ouderengeneeskunde LUMC)
  • De nieuwe richtlijn valpreventie in woonzorgcentra in Vlaanderen. - prof. dr. Ellen Vlaeyen (KU Leuven & UHasselt, Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen) en prof. dr. Wilco Achterberg (specialist ouderengeneeskunde LUMC)
  • Opleiden in de ouderengeneeskunde: uitdagingen, kansen en wensen. - prof. dr. Johan Wens (huisarts UAntwerpen) en drs. Beatrijs de Leede (onderwijskundige en opleidingscoördinator LUMC/SOOL) 

Auteur

  • Dianne Bremmer, beleidsmedewerker SOOL
PDF
Genereer PDF document