18 januari 2023

Aanlevering B-formulieren bij CBS gedigitaliseerd

Aanlevering B-formulieren bij CBS gedigitaliseerd

De Wet op de lijkbezorging (Wlb) is aangepast, waardoor voortaan ook beveiligde digitale verzending van de doodsoorzaakformulieren mogelijk gemaakt wordt. Specialisten ouderengeneeskunde kunnen voortaan het B-formulier ook digitaal indienen bij het CBS.

Het voordeel van digitaal indienen is dat een aantal gegevens automatisch wordt ingevuld. Dat werkt sneller en de privacy is hiermee beter gewaarborgd. Samen met Zorgdomein heeft het CBS gewerkt aan een digitaal B-formulier dat u vindt onder ’Melding doen‘ in Zorgdomein. Het formulier wordt voor een deel automatisch ingevuld.  De ontbrekende gegevens kunt u aanvullen en vervolgens kunt u het formulier rechtstreeks bij het CBS indienen. Uitvaartverzorgers zijn geïnformeerd over deze ontwikkeling.

Elektronische verzending wordt (nog) niet verplicht gesteld. Als behandelend arts die de formulieren verzendt, kunt u dit dus ook nog via de papieren weg doen. De procedure van indienen van het papieren formulier blijft hetzelfde.

Wil je weten of digitale verzending voor jou tot de mogelijkheden behoort of hebe je inhoudelijke vragen over het B-formulier, dan kun je contact opnemen met het Team Doodsoorzakenstatistiek: projectgroep.doodsoorzakenstatistiek@cbs.nl

 

Naar nieuwsoverzicht