17 januari 2023

Capaciteitsorgaan: hogere instroom voor opleiding tot specialist ouderengeneeskunde noodzakelijk

Het capaciteitsorgaan heeft besloten om het instroomadvies voor het specialisme ouderengeneeskunde te verhogen van 260 naar 305 per jaar voor de periode van 2024 tot 2027. Verenso heeft zich, samen met SOON, binnen het Capaciteitsorgaan ingespannen voor dit verhoogde instroomadvies.

Achtergrond is enerzijds de toename in het aantal kwetsbare ouderen waardoor het aantal benodigde specialisten ouderengeneeskunde toeneemt. Bovendien gaat een aantal collega’s de komende tijd met pensioen.

Momenteel wordt het aantal van 260 per jaar niet gehaald: afgelopen jaar stroomden er 149 aios in. Het is dan ook van belang om meer specialisten ouderengeneeskunde te werven voor de opleiding. Onder meer de lobby voor een vast co-schap moet hieraan bij gaan dragen. Naast de lobby voor het vast coschap zet Verenso zich onder andere in op het aantrekkelijk positioneren van het werken in de ouderengeneeskunde, het bevorderen van goede en verantwoorde taakherschikking en bewustwording van het belang en de waarde van medisch leiderschap.

 

Naar nieuwsoverzicht