18 januari 2021

Eerste verpleeghuisbewoner gevaccineerd

JdeGroot_Opella.jpg

Bij zorgorganisatie Opella in Bennekom is vandaag de eerste bewoner gevaccineerd in aanwezigheid van minister Hugo de Jonge. Namens Verenso was ook voorzitter Jacqueline de Groot aanwezig. Hieronder vindt u de speech die zij daar hield.

Speech Jacqueline de Groot

"Dank voor de uitnodiging om bij deze bijzondere dag aanwezig te mogen zijn als vertegenwoordiger van de sector. Het is een heugelijke dag, waar we met z'n allen naar toe hebben gewerkt en naar uit hebben gekeken.

In de zorg die we gezamenlijk hebben voor de meest kwetsbaren van de samenleving, willen we telkens het beste geven en doen. Al maandenlang is het beschermen van de bewoners het belangrijkste doel voor onze sector.

Verzorgenden, verpleegkundigen en artsen zijn samen in en met hun organisaties steeds bezig met vragen als: hoe houden we COVID-19 buiten de deur? Hoe voorkomen we een uitbraak? Hoe houden we het samen vol? Hoe zorgen we goed voor onze bewoners en familie? Hoe blijven ondanks alles goede zorg geven? De continue hoge werkdruk en emotionele belasting wordt steeds meer gevoeld. De heftige emoties van ziekte, verdriet, rouw en verlies die we samen delen als zorgteam zijn na vandaag niet ineens over. Dat gaat nog wel even door, maar we doen het samen in het belang van onze bewoners.

Vandaag is een mooi lichtpunt, een dag van hoop! De eerste stap naar het echt beschermen van de meest kwetsbaren. Sector breed is hier keihard aan gewerkt, vele overleggen gingen aan deze dag vooraf met telkens als doel er samen in te slagen het goede te doen. Ook dat is na vandaag niet voorbij, want dit is pas het begin van een nog grotere logistieke uitdaging om alle bewoners van zorginstellingen en gehandicaptenzorg te vaccineren. De ervaringen van deze eerste instellingen nemen we mee in de volgende fase. Zodat we er samen doorheen komen."

Naar nieuwsoverzicht