30 maart 2020

Ervaringen uit Noord-Brabant

Wilma Albers is specialist ouderengeneeskunde bij Van Neynsel Kennis- en Behandelcentrum in Den Bosch en lid van een corona crisisteam: ‘De ontwikkelingen gaan razendsnel, het zijn uurkoersen en wij zitten in Noord-Brabant vol in de frontlinie. Laten we vooral onze lessons learned uitwisselen en bundelen.’

Vanwege hun ligging in Noord-Brabant ervaren ze al weken de gevolgen van de uitbraak van COVID-19. Welke ervaringen en adviezen hebben zij rond de aanpak van het coronavirus? Van Neynsel combineert wonen, zorg en welzijn voor ouderen in ‘s-Hertogenbosch en Vught. De actualiteit verandert dagelijks, de interviews geven daarom een stand van zaken op basis van de ervaringen tot 20 maart.

Wilma Albers heeft 10 aanbevelingen voor collega’s:

  1. Wees voorbereid!
  2. Richt een commandostructuur in, vergader als crisisteam zo mogelijk meerdere keren per dag en baken individuele taken goed af.
  3. Monitor de gesteldheid van de leden van het crisisteam. De druk is enorm en vereist 100% alertheid en inzet van iedereen. Zorg dat mensen vervangen kunnen worden om elkaar rust te gunnen.
  4. Houd de gangen van het verpleeghuis leeg, beperk hier ook verkeer van personen met uitzondering van sleutelpersonen, zoals bij de aanvoer en afvoer binnenshuis van post, eten, pannetjes soep van familie, was, etc.
  5. Beschermde verpleging: houd continu met een actuele teller bij hoeveel materiaal-gebruikers er zijn. Zet deze info naast de informatie waarin actueel alle materialen staan.
  6. Aanleunwoningen vragen specifieke aandacht, ook rond de bescherming van medewerkers: de in- en uitloop van mensen is er groter, bijvoorbeeld door huisartsen en thuiszorgmedewerkers.
  7. Onze ervaring is dat het aantal mensen dat beschermd verpleegd moet worden per verpleeghuis al snel oploopt. Testen op mate van verspreiding is niet meer van toevoegende waarde.
  8. Het wachten is op het moment dat de balans gaat omslaan van incidentele cliënten beschermd verplegen naar cohortverpleging, waarbij een groep besmette cliënten groepsgewijs behandeling en verzorging krijg en de verpleging continu in pak blijft. Dit maakt het mogelijk het materiaal zo beperkt mogelijk in te zetten en verplegend personeel optimaal te beschermen en te behouden.
  9. Bied bewoners in geval van individuele besmetting de meest basale zorg om inloopmomenten door beschermde verpleging te beperken. Dat biedt meer rust voor bewoners en scheelt omkleding en middelen voor de verpleging.
  10. Zorg voor back-up-schillen: onze therapeuten hebben ADL-scholing gehad en kunnen in primaire zorg opschalen zodra dit nodig. Er wordt een hele schil van buiten in de wacht gehouden en trainingen staan klaar om mensen op te lijnen als er nog meer extra handen nodig zijn.

 

Dit interview is door ActiZ op 20 maart met medewerkers van zorgorganisatie Van Neynsel tot stand gekomen en is met goedkeuring van ActiZ op onze website geplaatst.

 

Naar nieuwsoverzicht