Geen duidelijke stellingname coronatoegangsbewijs

7 september 2021

Afgelopen vrijdag hebben we een vragenlijst uitgezet met een peiling over het coronatoegangsbewijs in verpleeghuizen. Dit leverde maar liefst 382 reacties op, waarvoor dank! 82% van de respondenten is specialist ouderengeneeskunde en 18% AIOS.

Opvallend was dat 79% het (zeer) oneens is dat er geen maatregelen moeten komen voor bezoekers en 61% was het (zeer) oneens dat er geen extra maatregelen moeten komen voor zorgmedewerkers in relatie tot de vaccinatiestatus. Een meerderheid van de leden van Verenso willen dus wel dat er maatregelen genomen worden. Maar welke maatregelen er dan moeten komen, daarover zijn de respondenten niet uitgesproken. Bij de meeste maatregelen waren de voor- en tegenstanders in meer of mindere mate in balans.

 

De respondenten waren het meest expliciet over het nemen van professionele verantwoordelijkheid. 91% was het (zeer) eens dat een zorgmedewerker professionele verantwoordelijkheid moet nemen bij de juiste maatregelen om patiënten te beschermen.

 

Met betrekking tot het invoeren van het coronatoegangsbewijs voor zowel bezoekers als medewerkers is circa 45% van de respondenten het (zeer) eens en circa 52% het (zeer) oneens. Over de invoer voor alleen zorgmedewerkers waren de respondenten wat meer uitgesproken, 63% was het daarmee (zeer) oneens en 34% (zeer) eens.

 

In totaal 49% kan zich niet vinden in een vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers. Ook kan 59% er zich in vinden dat wettelijk is geregeld dat een werkgever de vaccinatiestatus van een medewerker kan registreren. Verder is 72% van de respondenten tegen het verplicht dragen van een mondneusmasker door bezoekers ongeacht het regionale risiconiveau. Voor- en tegenstanders zijn in balans bij het huidig mondkapjesbeleid voor bezoekers.

 

Al met al kan worden geconcludeerd dat specialisten ouderengeneeskunde hun professionele verantwoordelijk nemen bij het nemen van maatregelen tegen het terugdringen van de kans op overdracht van het coronavirus van zorgmedewerker naar patiënt. Voor specifieke maatregelen als de invoer van het coronatoegangsbewijs bij bezoekers en medewerkers is er geen duidelijke stellingname onder specialisten ouderengeneeskunde. Geen maatregelen is blijkbaar ook geen optie, voor welke maatregelen wel draagvlak is, kan uit de huidige resultaten niet worden opgemaakt.